Finland heeft een van de beste onderwijssystemen ter wereld, kinderen gaan pas naar school als ze 7 jaar oud zijn

Janine image
door Janine

21 April 2019

Finland heeft een van de beste onderwijssystemen ter wereld, kinderen gaan pas naar school als ze 7 jaar oud zijn
Advertisement

Voor veel ouders die vroegrijpe kinderen hebben, die een jaar eerder naar school kunnen of zelfs de alfabet- of vermenigvuldigingstafels al kennen, is dit een bron van trots. Sterker nog, velen denken dat een kind dat op vijfjarige leeftijd naar school gaat of al heel veel weet, iets extra’s heeft ten opzichte van anderen. En toch, volgens de ervaring van het Finse onderwijssysteem, is al die haast niet goed. De natie van Noord-Europa "luidt de bel“ namelijk niet vóór 7 jaar oud.

via theguardian.com

Advertisement
Finland heeft een van de beste onderwijssystemen ter wereld, kinderen gaan pas naar school als ze 7 jaar oud zijn - 1

Het land van de ”Kerstman” is statistisch gezien een van de landen met het hoogste gelukscijfer ter wereld, maar dit is niet alleen te wijten aan het feit dat het de woonplaats van de Kerstman is. Hoewel kinderen later naar school gaan dan andere leeftijdsgenoten, is het onderwijssysteem een van de beste op mondiaal niveau, met een uitstekende verwachting voor elke student tot aan de drempel van de universiteit. Dit is een precieze keuze om ervoor te zorgen dat kinderen meer jaren van hun jeugd besteden aan het spelen, zonder te snel gedwongen te worden om de meer strenge patronen aan te nemen die typisch zijn voor de didactische organisatie.

Dit betekent echter niet dat kinderen noodzakelijkerwijs thuis moeten blijven. Ze kunnen de crèche en kleuterscholen bezoeken, waar het merendeel van de activiteiten grotendeels recreatief zijn. Een deel van de tijd is ook gewijd aan leren, maar altijd spelenderwijs, dus op een meer natuurlijke, vrije manier zonder druk of beperking. De methode werkt heel goed waardoor kinderen zich kunnen uiten zonder enige verplichting te voelen, waardoor ze de onmisbare mechanismen van sociale samenwerking leren.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Na het gezin is de school een belangrijke ontwikkelingskern voor elk individu, waar niet alleen informatie en kennis wordt geleerd, maar ook wordt geleerd om met anderen samen te leven en een eigen identiteit op te bouwen. Volgens Finse opvoeders is spelen tot de leeftijd van 7 jaar de beste manier om communicatie en natuurlijke cognitieve bronnen te stimuleren, dus het is beter om geen haast te hebben en de natuur zijn gang te laten gaan.

Het sociale welzijn dat deze cultuur opdoet, zou het gevolg kunnen zijn van een groter bewustzijn en een grotere zorgeloosheid die tijdens de kindertijd wordt geconsolideerd.

Advertisement