Lerares vraagt haar leerlingen huur voor het bureau waar ze aan zitten

Janine image
door Janine

06 Februari 2024

Lerares vraagt haar leerlingen huur voor het bureau waar ze aan zitten
Advertisement

Geld is, of je het nu leuk vindt of niet, het universele ruilsysteem waarmee we goederen en diensten verkrijgen. Je kunt dus wel nagaan hoe belangrijk geld is in ons leven. Net zo belangrijk is het om te weten hoe je je liquiditeit beheert. We hebben het hier niet over investeringen of uitgebreide financiële plannen, maar over de juiste verdeling van geld binnen een maand: veel mensen hebben bijvoorbeeld te maken met een hypotheek of huur en daarom hebben sommigen een origineel plan bedacht.

Je bent nooit jong genoeg om te leren hoe je je financiën moet beheren, althans dat lijkt de gedachte te zijn van een lerares die momenteel steeds populairder wordt op het web. De vrouw wil haar leerlingen namelijk bewust maken van het gebruik van geld. Hoe? Door ze huur te laten betalen voor hun schoolbank!

Advertisement

Het originele idee van de lerares om haar leerlingen verantwoordelijker te maken

Het originele idee van de lerares om haar leerlingen verantwoordelijker te maken

@teaching_with_ms.l/Instagram

Shelby Lattimore is lerares op Charlotte, een school in Carolina, en heeft miljoenen mensen (ongeveer 9) verrast met haar video's over haar huurbeleid. “De huur moet elke maand worden betaald, er zijn geen excuses”, zegt de jonge vrouw in een van haar vele video's.

Duidelijke woorden die zeker geen mysterie zijn voor de overgrote meerderheid van de mensen. Haar leerlingen zijn echter derdeklassers! "Ik kom uit een gezin waar het niet ongewoon was om subsidies te ontvangen als middel om rond te komen, dus ik weet heel goed hoe belangrijk de waarde van geld is”, zei de vrouw.

Dus dacht ze er goed aan te doen om een beetje na te bootsen hoe het echte leven is in de wereld van volwassenen: ze nam wat nepgeld en begon verschillende constructieve activiteiten te promoten om bankbiljetten te laten circuleren in de klas. Het bord vegen, optreden als assistent van de leerkracht, de leider zijn bij het verlaten van de klas, zijn slechts enkele van de taken die worden betaald met nepgeld.

En met het geld moeten de kinderen vervolgens huur betalen voor het bureau dat ze gebruiken in de klas! Maar dat niet alleen.

Advertisement

De werking van haar "systeem"

De werking van haar "systeem"

@teaching_with_ms.l/Instagram

Om precies te zijn ontvangen de kinderen elke twee weken een “salaris” op basis van de bijdrage die ze in die dagen hebben geleverd en op de eerste van elke maand worden ze door Shelby gevraagd om $5 te betalen, wat de huur voor het bureau is. 

Het ingezamelde geld voor de uitgevoerde activiteiten kan ook door de kinderen worden gebruikt om kleine privileges te kopen: ze kunnen toestemming krijgen om in de klas te eten en zelfs de mogelijkheid om de rol van leraar te spelen.

Natuurlijk wordt er niet alleen geld verdiend wanneer de kinderen een positieve activiteit uitvoeren, maar wordt er ook geld ingehouden of teruggevorderd via boetes voor negatief gedrag: te laat komen, een voorwerp breken en zelfs niet meteen antwoorden wanneer men aan de beurt is om de huur te betalen, kost bijvoorbeeld geld. Maar hoe zullen de mensen op het web gereageerd hebben op het initiatief van de lerares?

"Ik vind het een geniaal idee!”, schreef iemand, "ik had graag gewild dat mijn kinderen een lerares zoals jij hadden gehad”, schreef een ander, "deze benadering van het gebruik van geld zal hen zeker helpen in de toekomst: bravo!”, riep weer een ander uit. Welke leeftijd is volgens jou ideaal om het begrip geld te introduceren?

Advertisement