De baard van mannen bevat meer bacteriën dan het haar van honden, dat zegt een onderzoek

Janine image
door Janine

24 April 2019

De baard van mannen bevat meer bacteriën dan het haar van honden, dat zegt een onderzoek
Advertisement

De baard in al zijn vormen en modellen is door de eeuwen heen altijd een cultureel, onderscheidend en stijlvol kenmerk geweest van mannen over de hele wereld. Of het nu snorren of ringbaardjes zijn, in de loop der jaren zie je ze steeds vaker, zozeer zelfs dat het een steunpilaar is van de huidige mode.

Volgens een recente studie waarin de bacteriële belasting tussen het haar van honden en de baard van de mens werd vergeleken, zitten er meer bacteriën op het gezicht van mensen dan we eigenlijk dachten. 

via European Radiology

Advertisement
pixabay

pixabay

Een nieuwe wetenschappelijke studie die tot meningsverschillen leidt, heeft aangetoond dat er in de baard van een man meer bacteriën kunnen zitten dan het haar van honden. De studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Radiology door de Zwitserse professor Andreas Gutzeit, had eigenlijk als doel om vast te stellen of het hygiënisch was om medische apparatuur, zoals machines voor MRI, te gebruiken voor onze viervoeters.

Het experiment vergeleek de bacteriële belasting van menselijke pathogene micro-organismen in een monster van 18 mensen en 30 honden. Alles werd vervolgens vergeleken met het niveau van bacteriële besmetting van een magnetische resonantie die wordt gebruikt door mensen en honden met een andere die alleen door mensen wordt gebruikt.

Advertisement
pixabay

pixabay

De resultaten waren verrassend en de onderzoekers ontdekten dat er aanzienlijk minder bacteriën aanwezig waren in de scanner die door beide onderzoeksgroepen werd gebruikt dan in de machines die alleen door mensen werden gebruikt. Na analyse van de aard van de besmetting kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het de baard van mannen was die de bron was van de bacteriën in de resonantie scanners.

Uiteraard zijn dit de resultaten van een kleine steekproef die niet representatief is voor mannen die een baard dragen, en absoluut geen beschuldiging willen zijn of zelfs maar zeggen dat ze a priori niet hygiënisch zijn. Veel hangt af van persoonlijke hygiëne die, zoals we weten, zeer verschillend kan zijn onder individuen.

Advertisement