We zijn niet langer in staat om van mensen houden, we gebruiken ze als objecten: welkom in het tijdperk van “relationeel consumentisme” - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
We zijn niet langer in staat om van…
Je draait je om en je ziet je kind niet meer: het verhaal van dit gezin leert ons wat je in deze gevallen moet doen Deze hond volgt wanhopig de auto van zijn baasje nadat hij is achtergelaten

We zijn niet langer in staat om van mensen houden, we gebruiken ze als objecten: welkom in het tijdperk van “relationeel consumentisme”

Door Janine
1.996
Advertisement

Ooit werden dingen niet weggegooid, ze werden gerepareerd, vandaag koop je iets, gebruik je het, en gooi je het weg. Je omringt jezelf met wat je niet nodig hebt en geeft weg wat nog steeds nuttig zou kunnen zijn, je koopt veel, je verspilt nog meer. Dit gedragsmodel conditioneert en vervuilt helaas ook de sfeer van sociale relaties, waardoor nutteloze en oppervlakkige interacties ontstaan. Affecties worden objecten en het tijdperk van “relationeel consumentisme” is nu ingehuldigd.

foto: Pexels

Het is moeilijk om de reden te verklaren waarom het zo complex is om dit alles te begrijpen. Er is niet slechts één enkele factor waar je naar kunt wijzen, er is geen slechterik die je de schuld kunt gevent, het is een complex van elementen die in de loop van de tijd ertoe hebben geleid dat individuen zichzelf transformeerden tot wat ze nu zijn. Komt het door sociale netwerken? Van de snelle en niet te stoppen dynamiek van digitale technologie? Natuurlijk hebben deze instrumenten hun bijdrage geleverd, maar uiteindelijk hebben we het over “hulpmiddelen”. Elke uitvinding kan een impact hebben op de werkelijkheid op basis van het gebruik dat ervan wordt gemaakt.

Misschien heeft in sommigen het relationeel consumentisme altijd bestaan en hebben nieuwe geëvolueerde hulpmiddelen het alleen toegestaan om te bloeien en aan het licht te komen. Het is een feit dat het steeds moeilijker wordt om vriendschappen of belangrijke relaties op te bouwen, die niet uitwisselbaar zijn en kunnen worden vervangen door "nieuwere modellen". Sommigen schrijven deze neiging toe aan ongebreidelde onzekerheid, aan de algemene perceptie van een verleden met fragiele wortels en een steeds donkerdere en vager wordende toekomst. Waarom zou je, bij gebrek aan zekerheid, iets duurzaams beginnen? We denken dat alles bestemd is om van het ene moment op het andere te vervagen.

Een van de ergste bijwerkingen van relationeel consumentisme is emotionele en affectieve onvolwassenheid. De angst om te lijden, om tijd en energie te verspillen, zorgt ervoor dat we tegenover elke kleine moeilijkheid ontsnappen, waardoor individuen geen fundamentele ervaringen hebben. Om te groeien, moet je ook door crises, conflicten en teleurstellingen gaan, in jezelf kijken, leren omgaan met je gevoelens en vergeven.

In een vergelijkbare samenleving is er geen echte uitwisseling of verrijking meer tussen mensen, met als gevolg dat we allemaal egocentrischer, onverdraagzamer, kinderachtiger, kort gezegd, slechter zijn. De oplossing zou kunnen zijn om minder te consumeren en meer een leven te leiden dat een beetje armer is wat betreft voorwerpen en rijker aan genegenheden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt