6 handige tips voor een goede samenleving met onze familieleden, ook al vinden we ze misschien niet aardig

Janine image
door Janine

01 Mei 2020

6 handige tips voor een goede samenleving met onze familieleden, ook al vinden we ze misschien niet aardig
Advertisement

De beperkende maatregelen die zijn genomen om de besmetting van het gevaarlijke Coronavirus in bedwang te houden, dwingen miljoenen mensen om wekenlang opgesloten te blijven in huis, zonder de mogelijkheid om plezier te hebben, vrienden te zien, plezier te hebben. Velen wonen alleen, maar anderen worden in plaats daarvan voor onbepaalde tijd gedwongen om leden van hun familie te verdragen waarvan ze, in situaties met een normaal levensritme, de neiging hebben het hele jaar door te ontwijken.

via Psychology Today

Advertisement
Needpix

Needpix

Hier zijn 6 strategieën om disfunctionele gezinsleden op afstand te houden en altijd een evenwichtige houding ten opzichte van hen te hebben:

Vind altijd je meditatiecentrum voordat je met ze communiceert: concentreer je, haal diep adem, zoek eerst je innerlijke balans voordat je contact maakt met een familielid die je gewoon niet mag. Het lijkt moeilijk, maar met oefening en innerlijke rust zul je dat gesprek kunnen voeren waar je eigenlijk geen zin in had.
Praat altijd over koetjes en kalfjes of positieve dingen: het heeft geen zin om ouwe koeien uit de sloot te halen of tragedies uit het verleden en het heden op te graven, om goede relaties met onze familie binnen dezelfde muren te onderhouden, moet het samenleven noodzakelijkerwijs waar mogelijk positieve en lichte tonen aannemen.
Als je geen zin hebt in een gesprek, doe er dan niet aan mee: niet alle discussies thuis zijn prettig, als we ze niet leuk vinden en we denken dat ze ons negativiteit bezorgen, laat ze dan gewoon en zoek je toevlucht bij een gesprek met een goede vriend, telefonisch of via social media.

Advertisement
William Pearce/Flickr

William Pearce/Flickr

Beschuldig je familie niet altijd overal van: we zijn nu meer dan normaal ongeduldig thuis, maar hoewel het in deze situaties van samenleven "dramatischer" is dan normaal, is het altijd goed om onze vinger niet naar onze familie te wijzen voor alles wat ons niet zint.
Probeer je familie niet te plezieren: misschien hebben je ze nooit geaccepteerd zoals je bent, maar dit betekent niet dat je bij hen thuis moet veranderen wie je werkelijk bent, je houding, je gedachten. Wees altijd jezelf.
Concentreer je op de positieve kanten van je familie: zelfs als je ze niet kunt uitstaan, zullen ook zij positieve kanten hebben; focus je daar op en probeer die naar voren te laten komen. De relatie tussen jullie is erbij gebaat.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk om samen te leven met familieleden die je nooit hebt verdragen, maar we moeten proberen altijd positief te blijven en altijd... het glas halfvol te zien!

Advertisement