Hut Syndroom: wanneer je bang bent om de deur uit te gaan

Janine image
door Janine

07 Mei 2020

Hut Syndroom: wanneer je bang bent om de deur uit te gaan
Advertisement

Als je eraan gewend raakt om, zelfs met geweld, binnen te blijven uit angst dat de storm buiten ons op de een of andere manier kan beïnvloeden, loop je het risico dat je met de tijd zelfs te graag binnen de vier muren blijft; als er buiten een onzichtbaar gevaar bestaat, is het logisch om je voor te stellen dat onze hersenen op dit gevaar reageren met een gevoel van angst, paniek, wantrouwen. Bovendien hebben we thuis alles wat we nodig hebben...

via Psychology Today

Advertisement
Wallpaper Flare

Wallpaper Flare

Met de beperkende maatregelen in vele delen van de wereld door Covid-19, zullen velen van ons een vreemd gevoel van verwarring en angst voelen om eindelijk de deur op een “zorgeloze” manier te kunnen verlaten; het gevoel dat overheerst, en dat we allemaal min of meer ervaren, is dat het al met al thuis in deze twee maanden zo slecht nog niet was, we hadden alles wat we nodig hadden. Natuurlijk gingen we boodschappen doen, naar de apotheek of om dringende redenen naar buiten, maar thuis voelden we ons beschermd.

Uiteindelijk, met het verstrijken van de tijd binnen onze muren opgesloten, zal ons huis eruit zien als een gouden kooi, een hut vol mogelijkheden en essentiële dingen; het gevaar om buiten besmet te raken bestaat nog steeds, dus loont het de moeite om wat langer in huis te blijven.

Advertisement
PickPik

PickPik

Er is een naam voor deze zeer veel voorkomende en frequente psychische stoornis, vooral in zo'n delicate periode die we ervaren: het heet het “hut syndroom" en werd voor het eerst geanalyseerd in de psychologie begin 1900, toen sommige jagers of goudzoekers in de Verenigde Staten zich lange tijd terugtrokken in hun hutten, wachtend op het warme seizoen om het werk voort te zetten; het resultaat was echter dat van meer wantrouwen naar de buitenwereld, angst voor sociaal contact, voorkeur voor isolatie van de samenleving; een soortgelijk syndroom dat al was vastgesteld bij vuurtorenwachters.

Naast angst, paniek, gevoelloosheid van de armen en benen, lange dutjes en moeite om 's ochtends uit bed te komen, is het hut syndroom onmiskenbaar omdat je bang bent om de deur uit te gaan. Hier is discipline, een soort dagelijkse routine en veel zelfanalyse nodig om eruit te komen; het komt vaker voor dan het lijkt, maar het is een psychologische uitdaging waar we op dit moment allemaal op de een of andere manier op moeten reageren.

Advertisement