Enkele tips om kinderen dichter bij het lezen te brengen, volgens Maria Montessori - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Enkele tips om kinderen dichter bij…
Ook sterke vrouwen hebben het recht om moe te zijn Zeg me niet dat ik humeurig ben, ik ben gewoon heel erg moe

Enkele tips om kinderen dichter bij het lezen te brengen, volgens Maria Montessori

Door Janine
1.240
Advertisement

Het boek heeft door de eeuwen heen verschillende wijzigingen ondergaan: ontstaan als een papyrusrol in 2500 v. Chr. ongeveer, verwierf het de vorm die we vandaag kennen rond de 2e eeuw na Chr. Sindsdien is het nooit gestopt met zichzelf te transformeren, maar blijft het een van de meest fascinerende hulpmiddelen die door de mens zijn uitgevonden.

De beroemde pedagoge Maria Montessori was zich ook bewust geworden van het belang ervan, dat dit voorwerp feitelijk een fundamentele rol gaf bij de opvoeding van het kind.

foto: Army.mil

Montessori beweerde dat het boek de sensorische, cognitieve en emotionele capaciteiten van het kind ontwikkelt. Vandaag, met de ontwikkeling van nieuwe pedagogische theorieën met betrekking tot haar onderwijs, heeft dit voorwerp zich ook ontwikkeld om zijn educatieve taak beter te vervullen. Hier lees je hoe het kan helpen bij de opvoeding:

Sensorische ontwikkeling (6/9 maanden)

  • Tast: tactiele boeken, gemaakt van verschillende materialen, helpen kinderen zich bewust te worden van hun gevoelens.
  • Zicht, geur en smaak: tegenwoordig zijn er zeer kleurrijke boeken gemaakt met geparfumeerde materialen die ook gebeten kunnen worden.
  • Behendigheid: het eenvoudig omslaan van de pagina helpt al bij de ontwikkeling van de coördinatie. Maar ook pop-upboeken zijn erg handig bij het coördineren van de beweging van ogen en handen.

Cognitieve ontwikkeling (9/24 maanden):

  • Taal: luisteren naar de woorden van een boek helpt de kennis van de taal en ontwikkelt de taalvaardigheden.
  • Concentratie en luistervaardigheid: kinderen laten opletten om gefocust te blijven om de draad van het verhaal niet te verliezen, is een geweldige manier om hun toekomstige concentratievermogen en luistervermogen te verbeteren.
  • Begrijpen: het volgen van een verhaal hangt sterk samen met het vermogen om het te begrijpen.
foto: Wikimedia

De sensoriale ontwikkeling is altijd verbonden met emotionele ontwikkeling: kijken naar de afbeeldingen in een boek, bladeren door de pagina's, luisteren naar de verhalen, passioneert en vermaakt. Doet emoties ontstaan. Bovendien, wanneer een volwassene een boek voorleest aan zijn kind, geeft hij hem een gevoel van bescherming en zorg, omdat het kind zich realiseert dat die tijd van lezen een moment is dat de ouder van zichzelf wegneemt om het aan hem te geven. Hierdoor voelt het kind zich belangrijk en voelt hij zich geliefd.

Het boek is nog steeds een fascinerend object en de beste manier om een ouder te verenigen met zijn kind. Of het nu voor het slapen gaan is, in een park, in een ruimte die speciaal is ingericht om te lezen, een boek pakken, het doorbladeren, het lezen is altijd een magisch educatief moment.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt