Kinderen angst aanjagen om te worden gehoorzaamd is nooit een goed idee - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kinderen angst aanjagen om te worden…
Ze was blind, maar na een operatie slaagde dit meisje er eindelijk in om het gezicht van haar moeder te zien Een vader ontdekt dat de ziekte van zijn zoon werd veroorzaakt door een kolonie schimmels gevormd in de beker waaruit hij dronk

Kinderen angst aanjagen om te worden gehoorzaamd is nooit een goed idee

Door Janine
1.308
Advertisement

Sommige ouders, en in het algemeen sommige volwassenen, gebruiken angst om door kinderen te worden gehoorzaamd. Dreigingen, verhalen over wolven en slechte mannen, klinken luid door totdat ze wortel schieten in de hoofden van kinderen. Maar weten we zeker dat deze manier van doen productief is? De gevolgen van het gebruik van deze strategie bij het opvoeden van onze kinderen kunnen schadelijk zijn en het resultaat is dat we bange, onzekere kinderen met een laag zelfbeeld krijgen.

foto: Max Pixel

Gehoorzaamheid als gevolg van chantage en angst is nooit een gezonde manier om respect en vertrouwen te krijgen, vooral als we het over kinderen hebben. Achter sommige kinderen die bang zijn om de eerste dagen van school onder ogen te zien, kunnen er bijvoorbeeld aanbevelingen van ouders of grootouders zijn over “doe dit of dat niet, want anders...".

Kinderen terroriseren om ze gehoorzaam en gedisciplineerd te maken, leidt niet tot iets goeds, op de lange termijn kan het precies het tegenovergestelde effect hebben. Het risico is dat het kind een sterke onzekerheid ontwikkelt en niet meer vertrouwt op zichzelf of dat het problemen met een laag zelfbeeld kan vertonen in de meest uiteenlopende sociale contexten. Het is ook niet ongewoon voor deze kinderen om angsten en zelfs fobieën te ontwikkelen, zowel vòòr als wanneer ze geconfronteerd worden met de situatie in kwestie die hen treft.

foto: Pixabay

Daarom moeten we leren praten met kinderen zonder onze toevlucht te nemen tot zinnen die tot angsten en onzekerheden kunnen leiden. We moeten opletten wat we tegen kinderen zeggen, omdat we ons vaak niet realiseren wat de gevolgen voor hen kunnen zijn.

De beste manier om door een kind te worden gehoord, is door met hen te praten en uit te leggen, zonder bedreigingen van verschrikkelijke toekomstige gebeurtenissen. We moeten het kind helpen middelen te verwerven waarmee hij nieuwe situaties met sereniteit en zonder angst tegemoet kan treden. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om met oprechtheid te visualiseren waarmee het geconfronteerd zal worden zonder psychologisch terrorisme.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt