De vrijwilligers van deze vereniging vervoeren ouderen op de fiets om hen de emotie van het fietsen te laten herbeleven - BekijkDezeVideo.nl
x
De vrijwilligers van deze vereniging…
Hij loopt 32 km om naar zijn werk te gaan: zijn werkgever geeft hem een auto om hem te bedanken Stel jezelf op de proef met deze visuele test: het eerste wat je ziet, kan iets over je persoonlijkheid onthullen

De vrijwilligers van deze vereniging vervoeren ouderen op de fiets om hen de emotie van het fietsen te laten herbeleven

01 November 2019 • Door Janine
1.675
Advertisement

De wind door je haren, een gevoel van vrijheid en zorgeloosheid dat ons doordringt - fietsen genereert een onvergelijkbaar gevoel van geluk, dat we vooral als kinderen voelden, toen we niet konden wachten om de fiets te pakken en naar het park te fietsen. Naarmate de jaren verstrijken, raakt dat gevoel een beetje verloren en ga je steeds minder op de fiets. De tweewieler wordt om fysieke redenen en andere prioriteiten aan de kant gezet, en dan komt de ouderdom om de hoek kijken met de wens die emotie opnieuw te willen ontdekken, ook al weet je dat je die kans niet hebt. Maar er is een groep vrijwilligers die besloten een project op te zetten om die oude emotie terug te geven aan alle oudere mensen die graag weer eens zouden willen fietsen. Het wordt Cycle without Age genoemd en stelt grootouders van over de hele wereld in staat om te genieten van een mooie fietstocht zonder de vermoeidheid of het gevaar om te vallen.

Het uitgangspunt is heel eenvoudig: "karren" bevestigd aan een fiets waarin oudere mensen kunnen zitten en genieten van een mooie fietstocht. Ze worden op twee wielen gedragen door de vrijwilligers van de vereniging van Cycle without Age, die wat leven en een glimlach wil overdragen aan al diegenen die moeite hebben met bewegen en die niet meer kunnen fietsen. Het hoofdkantoor van de vereniging bevindt zich in Denemarken, maar heeft filialen over de hele wereld.

Het begon in eerste instantie allemaal uit de ontroerende ontmoeting tussen Ole Kassow en de oude man Thorkild die op 97-jarige leeftijd het grootste deel van zijn tijd op een bankje onder zijn huis in Kopenhagen doorbracht. Op een mooie dag laadde Ole Thorkild op zijn "kar" die voor zijn fiets stond en reed hem door de stad, naar de plaatsen uit zijn herinneringen. De volgende dag wilden alle vrienden van Thorkild, bewoners zoals hij uit het verpleeghuis, ook een leuke rit maken zoals de oude man had gedaan.

Advertisement

Voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, zijn deze bakfietsen van de vrijwilligers een echte revolutie. Ondanks alle ziekten die op oudere leeftijd kunnen ontstaan, blijft fietsen nog steeds een remedie voor iedereen. Zittend op de "kar" van de fiets, zijn de ouderen de echte gids van die excursie: ze geven aanwijzingen door te vertrouwen op hun herinneringen en hun geheugen, door langs plaatsen en tijden te rijden die al leken te zijn vergeten.

Een prachtig initiatief dat al enkele jaren met veel succes plaatsvindt in veel delen van de wereld.

Tags: FietsenOuderenNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt