Als een kind zijn ouders en grootouders niet respecteert, zal het ook anderen niet weten te respecteren: psychologen bevestigen het - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Als een kind zijn ouders en grootouders…
Deze huisdieren van over de hele wereld zullen je veroveren met hun Deze twee kinderen hebben veel plezier door het deksel van de vuilnisbak tegen hun hoofd te klappen

Als een kind zijn ouders en grootouders niet respecteert, zal het ook anderen niet weten te respecteren: psychologen bevestigen het

Door Janine
3.702
Advertisement

De jeugd is die periode in het leven waarin onze persoonlijkheid wordt gevormd. Om deze reden proberen ouders en grootouders, de figuren die het meest betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen, alle waarden over te brengen waarin ze geloven en die ze ook als fundamenteel beschouwen voor het sociale leven.

Eén van deze is respect, wat de basis voor de vorming van de persoonlijkheid van een kind of een tiener is. Maar het is niet altijd zo’n gemakkelijk en lineair pad.

Volwassenen gebruiken vaak een educatieve benadering die het kind helpt om autonomie te ontwikkelen zonder methoden die als te streng worden beschouwd. Het gebeurt echter vaak dat we van autoritair naar extreem tolerant gaan waarin het kind een “Nee’” niet begrijpt of niet begrijpt dat er gezonde grenzen zijn die moeten worden gevolgd.

Hoewel het vaak de grootouders zijn die worden beschuldigd van buitensporige tolerantie, die aan alle eisen van de kleinkinderen voldoen, is het niet ongewoon dat de ouders dat zelf zijn. Dit leidt ertoe dat het kind in de war raakt en geen echte gids heeft om hem te helpen een sterke maar geen arrogante persoonlijkheid te ontwikkelen.

foto: Pixabay

Op deze manier worden kinderen verwaand maar ook onzeker, omdat ze opgroeien zonder te begrijpen wat de grenzen zijn waarmee ze met de omringende wereld moeten omgaan. Zal een kind dat zijn ouders en grootouders niet respecteert, de regels kunnen respecteren of op een gezonde manier met anderen kunnen omgaan? Waarschijnlijk niet, en hij zal problemen krijgen met socialiseren.

Om een gezond en ook respectvol kind op te voeden, tellen woorden of bedreigingen niet (net zo verkeerd, zo niet erger), maar de feiten. Het is noodzakelijk om het voorbeeld te geven door zich respectvol te gedragen tegenover anderen, tegenover het milieu en de samenleving.

Advertisement
foto: Pixabay

Het heeft geen zin om het kind verwijten te maken als hij vervolgens getuige is van een gebrek aan respect door zijn grootouders of ouders. Kinderen respect en vriendelijkheid leren betekent niet hen laten doen wat ze willen, maar hen begeleiden door hun grenzen en mogelijkheden aan te geven en hen begeleiden in hun ontwikkeling.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt