Deze autistische jongen is in staat om hele steden uit zijn hoofd na te tekenen, na er een enkele blik op te hebben geworpen - BekijkDezeVideo.nl
x
Deze autistische jongen is in staat…
Een vriendschap raak je niet kwijt door afstand en verwatert niet met de tijd: het duurt voor altijd Het baasje sterft na een lange ziekte: zijn trouwe hondje volgt hem 15 minuten later

Deze autistische jongen is in staat om hele steden uit zijn hoofd na te tekenen, na er een enkele blik op te hebben geworpen

11 Oktober 2019 • Door Janine
3.353
Advertisement

Er zijn mensen die met speciale vaardigheden zijn geboren, die ons verwonderen vanwege hun bijzonderheid. Toen hij slechts 3 jaar oud was, diagnosticeerden de artsen de jonge Stephen Wiltshire met een ernstige vorm van autisme - Stephen bleef zwijgen tot hij 7 was, daarna begon hij zijn eerste woorden uit te spreken. Wat verrassend is, is echter dat Stephen in de loop van de tijd een ander soort vaardigheid heeft ontwikkeld: na een enkele blik kon de jongeman hele steden tot in detail natekenen. Bijzonder, toch?


In de jaren zeventig hadden de artsen weinig hoop voor families van patiënten met autisme en voorspelden hen sombere toekomstscenario's. In 1977 vertelden ze Stephen's ouders dat de 3-jarige jongen niet sprak omdat hij autisme had. Datzelfde jaar stierf de vader van het kind bij een motorongeluk. De tijd bewees echter dat de toekomst van de kleine Stephen niet zo wanhopig was als de artsen hadden gedacht.

Op 5-jarige leeftijd slaagde hij erin om de Queensmill School in Londen te betreden, een school voor autistische kinderen, en hier begon Stephen zijn interesse in tekenen te tonen.

In het begin waren de belangrijkste onderwerpen van zijn tekeningen vooral dieren en auto’s. Toen begon hij met het schetsen van beroemde Londense gebouwen, evenals luchtfoto's van denkbeeldige steden verwoest door aardbevingen - een bijzonder kenmerk van zijn kleine werken na het bestuderen van aardbevingen op school. In korte tijd ontwikkelde hij vervolgens een professionele, bijna handmatige, kennis van Amerikaanse auto's en produceerde hij steeds complexere stadslandschappen.

Op 7-jarige leeftijd zei hij zijn eerste woord: "papier". Op 9-jarige leeftijd kon hij correct en volledig spreken.

Advertisement

Op 8-jarige leeftijd ontving hij zijn eerste opdracht: een schets van de kathedraal van Salisbury voor premier Margaret Thatcher. In 1987 wilde een BBC-programma Stephen's ongelooflijke vaardigheden documenteren en hem meenemen naar een gebouw dat hij nog nooit eerder had gezien - het St. Pancras treinstation, een gebouw uit het Victoriaanse tijdperk in het centrum van Londen - met de vraag het te reproduceren, wat de jonge man later deed. Naast zijn ongelooflijke techniek is dit wat echt verbaast: Stephen kan zich alle minutieuze details van een voorwerp, een stad of een scenario uit het hoofd herinneren. Een ongelooflijke hoeveelheid informatie.

Bedenk dat na een korte helikoptervlucht boven Singapore, de man (die nu de 40-jarige grens heeft overschreden) erin geslaagd is een deel van de stad uit zijn hoofd te reproduceren.

Tegenwoordig besteedt Wiltshire het grootste deel van zijn tijd aan het tekenen van stedelijke landschappen; hij bewaart zijn tekeningen in een permanente galerij in Londen en laat ze over de hele wereld zien. Meestal maakt hij een korte helikoptervlucht over de stad die hij wil portretteren, rekening houdend met de belangrijkste onderdelen en de grootte te “meten".

Meestal ondersteunt het werk van Wiltshire een stichting of een doel, waaronder kunsteducatie op kinderscholen.

De zus van Wiltshire, Annette, heeft verklaard dat het de kunst van haar broer is die hem speciaal maakt en hem onderscheidt van andere mensen - niet zijn autisme. "Stephen begrijpt zijn autisme niet .. Maar hij begrijpt heel goed dat hij een kunstenaar is... een kunstenaar op zichzelf, die niet als autistisch moet worden bestempeld. Het is belangrijk om je te concentreren op zijn talent en hoe hij zijn obstakels overwon".

Advertisement

Een kunstenaar met een adembenemende vaardigheid.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt