Als je vingers bleek worden als ze koud zijn, heb je mogelijk het syndroom van Raynaud - BekijkDezeVideo.nl
x
Als je vingers bleek worden als ze koud…
Een oude vrouw belt een elektricien vanwege een storing: als hij ziet dat het huis een bouwval is, verbouwt hij het gratis Een vrouw ontdekt dat haar schoonmoeder haar kleinzoon laat huilen in de wieg wanneer ze oppast

Als je vingers bleek worden als ze koud zijn, heb je mogelijk het syndroom van Raynaud

13 Januari 2021 • Door Janine
109.082
Advertisement

In de winter is het raadzaam om je goed te kleden om niet te veel kou te lijden, maar ondanks handschoenen, sjaal en muts zijn er mensen die het niet warm kunnen krijgen. 5% van de mensen lijdt aan een schijnbaar onschadelijk maar zeker vervelend syndroom, beter bekend als het syndroom van Raynaud of het fenomeen van Raynaud. Het is een vermindering van de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam als gevolg van overmatige spasmen van de perifere bloedvaten. Dit zijn de symptomen waarmee je rekening moet houden en waarom je een arts zou moeten raadplegen.

Het syndroom van Raynaud komt voornamelijk voor in de handen - soms in de voeten en, zeldzamer, in andere uiteinden van het lichaam zoals de oorlellen, neus of tong - met een duidelijke en omkeerbare verandering in huidskleur. We kunnen de kleurverandering opdelen in drie opeenvolgende fasen: een eerste intense bleekheid, dan een blauwachtige kleur (cyanose) en ten slotte roodheid. De kleurverandering, die vaak alleen optreedt in de eerste fase van intense bleekheid ("onvolledige" vorm van Raynaud), gaat gepaard met pijn en tintelingen die enkele minuten kunnen aanhouden. In ernstige gevallen kan de FvR leiden tot het optreden van pijnlijke zweren.

De eerste manifestatie van RvF vindt meestal plaats tussen de 15 en 30 jaar: in dit geval wordt het syndroom meestal niet geassocieerd met andere pathologieën. Als het daarentegen pas op oudere leeftijd zou verschijnen, zou het een pathologie kunnen verbergen. Om deze reden is het goed om de aard van het fenomeen met je arts te onderzoeken.

foto: Wikimedia

Om te begrijpen of er een reumatologische aandoening achter het syndroom van Raynaud zit, is het nodig om speciale tests (videocapillaroscopie of percutane angioscopie) te ondergaan in gespecialiseerde reumatologische centra. Als je zeker weet dat je het FvR hebt, is het raadzaam om absoluut niet te roken, en om langdurige blootstelling aan kou, plotselinge temperatuurveranderingen en sterke emoties zoals angst, paniek en stress te vermijden.

Als je hebt gemerkt dat, vooral tijdens de koudste maanden van het jaar, de kleur van je handen de neiging heeft om in enkele ogenblikken te veranderen, vergezeld van een aanhoudende tinteling, kun je het syndroom van Raynaud hebben. Om eventuele twijfel weg te nemen en niet te vertrouwen op een eenvoudige beschrijving, neem je altijd contact op met je arts.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt