Als je vingers bleek worden als ze koud zijn, heb je mogelijk het syndroom van Raynaud

Janine

13 Januari 2021

Als je vingers bleek worden als ze koud zijn, heb je mogelijk het syndroom van Raynaud
Advertisement

In de winter is het raadzaam om je goed te kleden om niet te veel kou te lijden, maar ondanks handschoenen, sjaal en muts zijn er mensen die het niet warm kunnen krijgen. 5% van de mensen lijdt aan een schijnbaar onschadelijk maar zeker vervelend syndroom, beter bekend als het syndroom van Raynaud of het fenomeen van Raynaud. Het is een vermindering van de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam als gevolg van overmatige spasmen van de perifere bloedvaten. Dit zijn de symptomen waarmee je rekening moet houden en waarom je een arts zou moeten raadplegen.

via Mayo clinic

Advertisement
healthmarkfootandankle.com

healthmarkfootandankle.com

Het syndroom van Raynaud komt voornamelijk voor in de handen - soms in de voeten en, zeldzamer, in andere uiteinden van het lichaam zoals de oorlellen, neus of tong - met een duidelijke en omkeerbare verandering in huidskleur. We kunnen de kleurverandering opdelen in drie opeenvolgende fasen: een eerste intense bleekheid, dan een blauwachtige kleur (cyanose) en ten slotte roodheid. De kleurverandering, die vaak alleen optreedt in de eerste fase van intense bleekheid ("onvolledige" vorm van Raynaud), gaat gepaard met pijn en tintelingen die enkele minuten kunnen aanhouden. In ernstige gevallen kan de FvR leiden tot het optreden van pijnlijke zweren.

De eerste manifestatie van RvF vindt meestal plaats tussen de 15 en 30 jaar: in dit geval wordt het syndroom meestal niet geassocieerd met andere pathologieën. Als het daarentegen pas op oudere leeftijd zou verschijnen, zou het een pathologie kunnen verbergen. Om deze reden is het goed om de aard van het fenomeen met je arts te onderzoeken.

Wikimedia

Wikimedia

Om te begrijpen of er een reumatologische aandoening achter het syndroom van Raynaud zit, is het nodig om speciale tests (videocapillaroscopie of percutane angioscopie) te ondergaan in gespecialiseerde reumatologische centra. Als je zeker weet dat je het FvR hebt, is het raadzaam om absoluut niet te roken, en om langdurige blootstelling aan kou, plotselinge temperatuurveranderingen en sterke emoties zoals angst, paniek en stress te vermijden.

Als je hebt gemerkt dat, vooral tijdens de koudste maanden van het jaar, de kleur van je handen de neiging heeft om in enkele ogenblikken te veranderen, vergezeld van een aanhoudende tinteling, kun je het syndroom van Raynaud hebben. Om eventuele twijfel weg te nemen en niet te vertrouwen op een eenvoudige beschrijving, neem je altijd contact op met je arts.

Advertisement