Op Deense scholen wordt empathie geleerd: kinderen leren lief te hebben, te lachen en anderen te helpen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Op Deense scholen wordt empathie geleerd:…
Trots, vastberaden en strijdlustig: degenen die onder het teken van de Maagd zijn geboren, kunnen het je moeilijk maken Het kleine meisje ziet haar pasgeboren zusje voor het eerst en huilt vanwege de emotie

Op Deense scholen wordt empathie geleerd: kinderen leren lief te hebben, te lachen en anderen te helpen

Door Janine
31.101
Advertisement

In een wereld waar ouders het steeds moeilijker vinden om hun kinderen op te voeden, mede door de hectische tijden die tijd en rust wegnemen om aan de opvoeding te wijden, blijft Denemarken het gelukkigste land, ook wat betreft de kwaliteit van de relatie tussen kinderen en volwassenen.

Hier is een van de belangrijkste schoolvakken geen wiskunde of geografie: het is empathie, het vermogen om voor anderen te zorgen, waarop kinderen vanaf jonge leeftijd worden "opgeleid".

foto: pixabay

In Denemarken staat, aan de basis van een evenwichtige samenleving, bestaande uit individuen die sereen zijn met zichzelf en met anderen, empathie centraal: een term die de laatste tijd maar al te vaak wordt gebruikt, waarvan misschien de eenvoudigste betekenis is vergeten. Weten voor anderen te zorgen, hun emoties begrijpen.

Wat banaal lijkt te zijn, is eigenlijk een zeer zeldzame eigenschap: dit is de reden waarom Denemarken de eerste jaren van school, en in het algemeen de hele studie, zich wil concentreren op de ontwikkeling van empathie bij jongeren.

In Denemarken hebben psychologen en leraren de methode gevonden om kinderen empathie te leren, net als andere vakken: om de emoties van anderen te begrijpen en te respecteren, moet men eerst de eigen gevoelens kennen en identificeren.

Oefeningen zoals het geven van een cijfer van 1 tot 10 om de intensiteit van een emotie die je voelt uit te drukken, of een naam te geven aan gezichtsuitdrukkingen getekend op een kaart, worden gebruikt om kinderen te leren zich bewust te worden van verschillende emoties.

Als je eenmaal leert herkennen wat je voelt en het daarna in woorden beschrijft, wordt het veel gemakkelijker om de emoties en stemmingen van anderen te herkennen.

Advertisement

Fundamenteel in de benadering van empathie is de samenwerking tussen kinderen: op Deense scholen wordt het voorbeeld gegeven van hoe een hyperactief en een zittend kind voordeel kan hebben bij het samen doorbrengen van tijd, net zoals het zeer nuttig is dat iemand die zeer goed is in wiskunde samen studeert met iemand die goed is in geografie. Diversiteit is een reden voor verbetering, niet verdeeldheid.

Kinderen laten wennen om hun eigen gemoedstoestand te accepteren, hun emoties te kennen en met evenveel respect die van anderen te accepteren, is een voorwaarde voor het vormen van een evenwichtige samenleving: dit niet doen betekent het aanmoedigen van dramatische fenomenen zoals pesten, waar niet toevallig de focus van de scholastische methode ligt op het belonen van de beste, ten nadele van alle anderen.

Tags: SchoolKinderen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt