Kinderen opvoeden zonder straf en beloningen: de voordelen van de Montessori-methode - BekijkDezeVideo.nl
x
Kinderen opvoeden zonder straf en beloningen:…
Echte liefde moet met zorg en geduld worden opgebouwd, elke dag opnieuw Deze lieve Golden Retriever redde een kat van de straat en behandelt hem nu alsof hij zijn pup was

Kinderen opvoeden zonder straf en beloningen: de voordelen van de Montessori-methode

13 Januari 2020 • Door Janine
1.870
Advertisement

Naar alle waarschijnlijkheid ben je, wanneer je kind een goed cijfer op school haalt, geneigd hem iets te geven dat hij leuk vindt - een beloning om hem te motiveren om door te gaan en nog beter te worden. Op dezelfde manier zul je misschien je toevlucht nemen tot straf wanneer je kind zich niet gedraagt zoals hij zou moeten - wanneer hij bijvoorbeeld niet al zijn speelgoed in de dozen doet en zijn kamer opruimt. Volgens de Montessori-methode is het echter niet raadzaam om kinderen op te voeden door middel van beloningen of straffen. Ga als volgt te werk om bepaalde uitkomsten op te nemen in de opvoeding van je kinderen.

via: Mother.ly
foto: Unsplash

"Ik heb je al 3 keer gezegd om je tanden te poetsen en je hebt het nog niet gedaan", of: “Je komt te laat op school omdat je je niet op tijd hebt aangekleed." Het gevolg na deze verklaringen is vaak om het kind te verbieden televisie te kijken voor een bepaalde periode; of hem iets anders te ontzeggen dat hij leuk vindt en waar hij zich mee vermaakt. Het feit is dat je kind waarschijnlijk onzekerder wordt als hij wordt gestraft of bedreigd wordt met een straf. De kwestie van beloningen lijkt ook contraproductief als je hem goed bekijkt: uiteindelijk zal het kind gewoon proberen de beloning te krijgen, zonder echt te beseffen waarom hij bepaalde taken moet uitvoeren of zich op een bepaalde manier moet gedragen. Hier kan de Montessori-methode ons helpen: laten we eens kijken wat ze zegt over het opvoeden van kinderen zonder te belonen of te straffen.

foto: Pexels

1. Bereid je gezinsomgeving voor: om met de Montessori-methode op te voeden, moet je eerst een gezinsomgeving voorbereiden waarin het kind zelf dingen kan leren, door middel van directe en echte ervaringen. Dit geldt vanaf het begin, wanneer het kind de wereld om hem heen begint te leren kennen, tot de volgende momenten waarop hij nieuw materiaal nodig heeft om informatie te leren, zoals bijvoorbeeld cijfers en letters. Dit is de sleutel tot het bevorderen van een aangeboren nieuwsgierigheid van het kind.

2. Geef het kind de autonomie die het nodig heeft: het gaat erom de jongen of het meisje een respectvolle begeleiding te geven, die het absoluut nodig heeft, zonder te opdringerig te zijn. Het is beter om voldoende ruimte te geven om de autonomie te garanderen, fouten te maken en ervan te leren. Alleen op deze manier zal het goed “functioneren” in de echte wereld, zowel tijdens zijn jeugd als in zijn volwassen leven.

Advertisement

3. Opvoeden zonder straf en beloningen: wat zijn de gevolgen?

foto: Pexels

Zodra we vanaf het begin de basis hebben gelegd voor het opvoeden van kinderen, kunnen we het specifiek hebben over beloningen en straffen. De Montessori-methode zegt, net als veel andere methoden gebaseerd op respectvol onderwijs, dat we nooit de woorden "straf" of "beloning" mogen uitspreken. In plaats daarvan moeten we praten over de gevolgen op basis van de acties van het kind. Dezelfde situatie - je kind moet zijn pyjama aandoen en zijn tanden poetsen - kan op deze 3 manieren anders worden geïnterpreteerd:

  • Een straf zou zijn: "Omdat je niet hebt gedaan wat je moest doen, kijk je vandaag geen tv en ga je meteen naar bed."
  • Een prijs zou zijn: "Omdat je alles goed hebt gedaan, mag je event tv kijken voordat je gaat slapen."
  • En een gevolg zou zijn: "Als je je tanden poetst en je pyjama aantrekt, heb je tijd om tv te kijken of een beetje te spelen, anders is het tijd om te gaan slapen, jij beslist."

Zoals je kunt zien, is het resultaat hetzelfde, maar de manier van communiceren is totaal anders. Het basisidee is dat het kind dit soort verzoeken niet als een oplegging moet zien, vooral aan het einde van de dag wanneer hij moe is en geen geen zin heeft om zijn pyjama aan te doen.

foto: Pexels

De belangrijkste voordelen van het achterwege laten van straffen en beloningen volgens de Montessori-methode zijn talrijk. Allereerst is deze op consequenties gebaseerde methode van grote hulp bij het stimuleren van de individuele vaardigheden van elk kind, omdat het kind de mogelijkheid heeft om zo autonoom mogelijk te zijn. Bovendien worden andere aspecten van de persoonlijkheid versterkt:

- Tevredenheid: het kind is trots op zichzelf voor het uitvoeren van zijn dagelijkse taken zonder de druk van een komende straf;

- De eigenwaarde wordt versterkt: het is aangetoond dat “opvoeden met consequenties” in plaats van met beloningen en straffen een grote hulp is voor kinderen, die erin slagen om meer vertrouwen en zelfrespect te krijgen.

- Versterking van de samenwerking: kinderen voelen zich meer tevreden wanneer ze taken uitvoeren op basis van hun leeftijd, wat de samenwerking, communicatie met het gezin en emotionele banden versterkt.

Nu je de essentiële sleutels kent om op te voeden zonder beloningen of straffen, volgens de Montessori-methode, denk je dat je zult besluiten om de verschillende straffen opzij te zetten?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt