We moeten leren onze kinderen dank u wel, alstublieft en sorry te zeggen: als volwassenen zullen ze betere mensen zijn

Janine image
door Janine

21 Februari 2020

We moeten leren onze kinderen dank u wel, alstublieft en sorry te zeggen: als volwassenen zullen ze betere mensen zijn
Advertisement

Het is nooit te vroeg om goede manieren en beleefdheid te leren. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar achter deze zin zit een zeer diepe, nuttige, essentiële betekenis, een ook actueel. De reden? Het is voldoende om rond te kijken om te ontdekken dat het bij de relatie tussen ouders en kinderen (en niet alleen) helaas steeds meer ontbreekt aan basiselementen die nooit als vanzelfsprekend mogen worden beschouwd.

Laten we eens kijken waarom het belangrijk is om kinderen zo snel mogelijk te leren gebruik te maken van termen als "alsjeblieft", "bedankt", "goedemorgen" en "sorry". Dit zijn geen willekeurige woorden, maar krachtige hulpmiddelen om betere volwassenen te worden.

via Psychcentral

Advertisement
Catherine Scott/Wikimedia

Catherine Scott/Wikimedia

Goede manieren hebben niets met leeftijd te maken. Integendeel, het zijn waarden die door kinderen vanaf de beginjaren moeten worden uitgelegd en begrepen. Het gaat over het opbouwen van een toekomst voor hen als vriendelijke, respectvolle en succesvolle volwassenen, omdat het in feite dankzij goede manieren is dat je kunt krijgen wat je wilt, zonder anderen te schaden of hen te overweldigen.

Proberen om onze kinderen het belang van deze "magische" woorden te laten begrijpen, betekent investeren in hun toekomst, waardoor de wereld de kans krijgt om een persoon te hebben die het kan verbeteren. Om deze reden is het aanmoedigen van ouders van vitaal belang, evenals het vermogen van volwassenen om goedheid en liefde kenbaar te maken aan kinderen. Als je van jongs af aan wordt omringd door een positief, assertief klimaat, waarin je beleefd moet vragen wat je wilt, is het zeer waarschijnlijk dat je als volwassenen dienovereenkomstig zult handelen en je deze jeugd- en gezinsdynamiek herinnert.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

De kleintjes leren van onze voorbeelden. Als ze in contact zijn gekomen met de juiste voorbeelden, kunnen ze het belang van het gebruik van de juiste woorden en uitdrukkingen op het juiste moment volgen. Beleefdheid moet immers altijd de sleutel zijn die de deuren van relaties opent en mag nooit verschillen in leeftijd, geslacht, religie en cultuur ondergaan. Iedereen, ongeacht wat zichtbaar is "met het blote oog", verdient respect.

Het enige dat overblijft is om deze concepten in de praktijk te brengen, zodat ze niet alleen "mooie woorden" blijven, en concreetheid missen. Kinderen zijn als sponzen, ze absorberen alles wat ze zien of horen: om deze reden is het goed om hen respect te leren. Ze zullen er tijdens hun leven veel aan hebben en worden gelukkige, vriendelijke volwassenen die in staat zullen zijn om anderen te helpen.

Pexels

Pexels

Advertisement