Alles wat je op de proef stelt, leert je misschien om in de toekomst beter te leven

Janine image
door Janine

09 April 2020

Alles wat je op de proef stelt, leert je misschien om in de toekomst beter te leven
Advertisement

We doorlopen allemaal fasen waarin het lijkt dat alles wat fout kan gaan juist goed gaat. Die momenten waarop alles wat goed zou moeten gaan, mis gaat. Het kan op onze werkplek beginnen en dan langzaam overgaan in onze relaties, en pas dan realiseren we ons langzaam dat alles wat ons op de proef stelt ons in feite iets heel belangrijks leert, dat we altijd moeten leren koesteren.

via Psychology Today

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Het leven plaatst ons elke dag voor zeer belangrijke testen; zoals elke test, examen of proef om te overwinnen, lijkt het moeilijk, blijkbaar onoverkomelijk, een echte stress. In ons leven hebben we minstens één keer een examen afgelegd: of het nu gaat om proefwerken en overhoringen op school, of het examen voor het rijbewijs, angst en bezorgdheid hebben ons altijd overheerst; maar denk er eens over na: aan het einde van elke test leerden we niet alleen iets, maar voelden we dat we betere mensen waren.

In ieders leven zijn tests alleen bedoeld om je precies te laten zien wat je nodig hebt om te leren het leven ten volle te leven; alles wat je op de proef stelt, probeert je alleen de hulpmiddelen te geven die je nodig hebt om te overleven en je er goed bij te voelen.

Advertisement
Needpix

Needpix

Laat de dingen die je op de proef stellen je niet in zijn greep houden, je voorkomen dat je doorgaat, je zoveel stress bezorgen dat je het hele houvast verliest van wat het je probeert te leren. Na angst en nervositeit komen ook tevredenheid en persoonlijke groei; pas na een lange of korte periode waarin het leven ons op de proef heeft gesteld, weten we in onszelf dat we echt zijn gegroeid.

En als we ons "ouder" voelen en met meer ervaring, dan zal het leven naar ons glimlachen: omdat we eindelijk zullen weten dat elke test ons iets leert of iets heeft geleerd.

Advertisement