“Ga ergens anders wonen”: de racistische boodschap van buren aan een familie van gemengde afkomst

Janine image
door Janine

16 Mei 2020

“Ga ergens anders wonen”: de racistische boodschap van buren aan een familie van gemengde afkomst
Advertisement

Vaak lijkt het erop dat, hoewel er in de wereld veel stappen zijn gezet op het gebied van gelijkheid en rechten, sommige mensen niet anders kunnen dan hun meest egoïstische en beschamende instincten te volgen. Hoewel het duidelijk is dat racisme en intolerantie tot veel, te veel negativiteiten hebben geleid, zijn er mensen die decennia geleden “vast” lijken te zijn gebleven.

We konden niet anders denken door het verhaal te lezen van Marc Yu, een 43-jarige man van Filippijnse afkomst, getrouwd met Sandy, Mexicaanse en vader van 5 prachtige kinderen. Het gezin woont in Vacaville, in Californië, en ze waren het slachtoffer van op zijn zachtst gezegd onaanvaardbare racistische beledigingen.

via Daily Mail

Advertisement
Marc Yu/Facebook

Marc Yu/Facebook

“Jullie familie met verschillende rassen is niet welkom in deze buurt.” Dit is slechts een van de bedreigende zinnen in de getypte brief die de Yu 's in de brievenbus aantroffen. "Dit is geen getto, de bewoners van dit gebied zijn al jaren trots op de rust en netheid", luidt een andere brief, samen met "we hebben hogere normen dan die van u en we willen de waarde van onze huizen hoog houden”.

Advertisement
Marc Yu/Facebook

Marc Yu/Facebook

Alles mondt vervolgens uit in de uiteindelijke uitnodiging: "zoek een andere plek om te gaan wonen". Je leest het goed, de familie Yu was van harte uitgenodigd om te vertrekken, met als bedreiging 60 dagen te hebben voordat de buren contact opnamen met de huiseigenaren om hen eruit te laten zetten. Kortom, een bericht - geschreven door een hele gemeenschap - wat Marc en Sandy verbluft achterliet, zo erg zelfs dat ze het aan iedereen bekend wilden maken.

Marc Yu/Facebook

Marc Yu/Facebook

In zeer korte tijd ging de zeer ernstige boodschap van intolerantie viral en kreeg gelukkig steun van veel mensen, die sympathiseerden met de Filipijns-Mexicaanse familie. Er waren ook verschillende buren die op de deur van de familie Yu klopten om hun nabijheid en welkom te betuigen en hun vriendelijkheid te prijzen met de mensen om hen heen.

Marc meldde het incident bij de politie en hoewel de rechercheurs het eens waren over de enorme ernst van wat er was geschreven, konden ze niets doen omdat de brief zelf geen strafbaar feit is. Net als die van de Yu’s zijn er in de Verenigde Staten elke dag veel families van gemengde afkomst die het slachtoffer zijn van discriminatie en intolerantie. Blijkbaar maakt het niet uit dat we in de 21e eeuw leven en dat bepaalde gedragingen meerdere keren zijn veroordeeld: voor veel mensen is het belangrijker om lafhartig te handelen volgens hun eigen lagere instinct.

Advertisement