5 uitstekende redenen om niet langer de goedkeuring van anderen te zoeken en eigen rechter te spelen

Janine image
door Janine

29 Mei 2020

5 uitstekende redenen om niet langer de goedkeuring van anderen te zoeken en eigen rechter te spelen
Advertisement

Iedereen heeft zich in het leven vroeg of laat weleens beoordeeld gevoeld door de ogen van anderen en er alles aan gedaan om op de beste manier gezien te worden. Dit is een vaak normale zoektocht naar goedkeuring, maar die, zoals in veel gebieden van ons leven gebeurt, niet plaats mag maken voor overdreven en schadelijk gedrag, allereerst voor onszelf.

Dit is niet zomaar een manier om te zeggen, maar een uitnodiging om na te denken over het gedrag dat we aannemen, om ons in de praktijk beter te voelen. Denk er eens over na: voortdurend geleid worden door wat anderen denken en dienovereenkomstig handelen, legt onze voorkeuren in handen van "rechters" die niet het recht hebben om te oordelen. De reden? Simpel: ze hebben ons leven niet geleefd. Om het onderwerp beter te begrijpen, volgt hier wat nuttig stof tot nadenken.

via Psychology Today

Advertisement
Piqsels

Piqsels

1. Wij controleren ons leven

Het is misschien niet altijd gemakkelijk om in de praktijk te brengen, dat is waar, maar altijd onthouden dat wij het zijn die beslissen wat het beste is en wat slecht, kan fundamenteel zijn. We hebben de macht vanaf dat we het tijdperk van de reden ingaan: alles ligt in het uitoefenen ervan, natuurlijk door te luisteren naar het advies van anderen, maar uiteindelijk beslissen volgens wat het hart ons suggereert.

2. Ons geluk is in de eerste plaats onze verantwoordelijkheid

Jezelf omringen met mensen die van je houden en je gelukkig maken is zeker een genoegen, maar als hun meningen beginnen te wegen op onze beslissingen en ons vermogen om ons gelukkig te voelen, betekent dit dat we mogelijk een probleem hebben. Het zoeken naar geluk bij anderen is normaal, maar laten we nooit vergeten dat wij, vóór wie dan ook, de “controleurs” zijn van ons lot.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

3. We moeten geen tijd verspillen aan het zoeken naar goedkeuring van anderen

Moeite en tijdverspilling, in een leven dat op zichzelf al kort is, zijn zeker geen positieve dingen. Als we deze tijd doorbrengen op zoek naar ieders goedkeuring, zal het niet moeilijk zijn om teleurgesteld te worden en te beseffen - misschien als het te laat is - dat we uren en minuten hebben weggegooid waarin we ons hadden kunnen wijden aan onze interesses, aan onze passies. Dit betekent niet dat we egoïstisch zijn, maar dat we ons niet laten overweldigen door de beslissingen die anderen voor ons nemen, vooral als ze ons niet mogen.

4. Door obsessief goedkeuring te zoeken, leven we met angsten en bangheid

"Wat zullen ze zeggen? Zal ik het kunnen? En als ik het niet goed doe?”: onszelf dit soort vragen te stellen kan en mag geen rode draad in ons leven zijn, we kunnen ons niet alleen door deze vragen laten leiden. De reden is dat ze vol faalangst zitten, een gevoel dat angst en ontoereikendheid veroorzaakt. We moeten niet banger voor anderen zijn dan nodig is: integendeel, laten we niet vergeten in onszelf te geloven, in alles wat we doen.

Bestpicko

Bestpicko

5. We kunnen nooit iedereen tevreden stellen

We zullen nooit de unanieme gunst van alle mensen om ons heen vinden. Iedereen behagen zal waarschijnlijk anderen gelukkig maken, behalve wij. Om dit te doen, riskeren we oneindig veel kostbare energie te besteden en uiteindelijk zijn we ongelukkig. De kwaliteit van onze relaties, ons dagelijks leven, onze beslissingen: alles hangt immers van ons af, in voor- en tegenspoed. Anderen kunnen ons goed adviseren, maar ze kunnen en mogen ons nooit vervangen.

Zoals al vermeld, willen al deze tips op geen enkele manier een aansporing zijn tot individualisme of egoïsme. Van anderen kunnen belangrijke levenslessen, advies en vooral liefde en steun komen. Het is echter ook waar dat de invloed van de buitenwereld op ons leven nooit bepaalde grenzen mag overschrijden, vooral als het daardoor onze verlangens en onze vrijheden beperkt. Laten we, voordat we blindelings vertrouwen op wat anderen denken, proberen onszelf beter te leren kennen en op onszelf te vertrouwen, zonder te wachten op oordelen en goedkeuringen. We kunnen natuurlijk fouten maken, maar het zal een van die fouten zijn die ons ongetwijfeld rijker en vrijer zal maken.

Advertisement