Abushe, het Ethiopische kind met blauwe ogen: hij is 8 jaar oud en lijdt aan een zeldzaam syndroom dat hem "beroemd" maakte

Janine image
door Janine

20 Mei 2020

Abushe, het Ethiopische kind met blauwe ogen: hij is 8 jaar oud en lijdt aan een zeldzaam syndroom dat hem "beroemd" maakte
Advertisement

Abushe is een 8-jarige Ethiopische jongen uit de stad Jinka in het zuiden van het land. De jongen werd geboren met een zeer zeldzame genetische aandoening waardoor zijn ogen intens blauw zijn, buitengewoon - hij lijdt aan het Waardenburg syndroom, een zeldzame pigmentatiestoornis die vaak wordt geassocieerd met doofheid. De kleine Abushe komt uit een zeer arm gezin en hoewel zijn ogen nu "beroemd" zijn geworden, is er geen dag dat de jongen er niet onder lijdt er zo anders uit te zien dan de anderen. Ze noemen hem het "kind met de plastic ogen" en pesten hem om deze aandoening. Maar het kan hem niet schelen, want zijn grootste droom is om net als zijn idool, Lionel Messi uit Barcelona, ​​een goede voetballer te worden en zo voor zijn familie te kunnen zorgen.

via Ethiopanorama

Advertisement

Toen hij geboren werd, schrok zijn familie om die ogen met zo'n intens blauwe kleur te zien: ze waren bang dat het kind blind zou zijn of dat hij dat zou worden. De gedachte aan een ziek kind intimideerde hen omdat ze wisten dat ze zich nooit een adequate medische behandeling konden veroorloven.

Abushe is natuurlijk niet blind, maar heeft het Waardenburg syndroom, een zeer zeldzame aandoening die 1 op de 40.000 mensen treft.

Advertisement

De jongen woonde in een houten hut bij zijn grootouders die, hoewel ze extreem arm waren, hem altijd iets te eten en boeken om te studeren konden garanderen. Op een slechte dag verwoestte een vreselijke brand echter zijn huis en de weinige bezittingen van de familie, inclusief de boeken om naar school te gaan. Vanaf dat moment kon Abushe niet meer studeren.

Abushe is 8, he lives in south Ethiopia, i met him in front of a bank. His blue eyes were just incredible. I came back...

Pubblicato da Eric Lafforgue su Lunedì 21 marzo 2016

Het enige voorwerp dat hij uit die brand wist te redden was een rode bal: Abushe speelt graag voetbal en traint wanneer hij kan, omdat hij net als zijn idool Lionel Messi graag een groot voetballer wil worden. Dan zou hij eindelijk zijn familie kunnen onderhouden en gelukkig zijn: dit is zijn droom als kind!

Voetbal is een vrijetijdsbesteding en hoop voor veel kinderen... we hopen dat Abushe snel zijn weg zal vinden en een gelukkig leven zal leiden, zoals hij verdient.

Advertisement