Pas op voor slechte mensen die ervan overtuigd zijn dat ze voor iedereen goed zijn: ze kunnen schadelijk zijn

Janine image
door Janine

07 Juli 2020

Pas op voor slechte mensen die ervan overtuigd zijn dat ze voor iedereen goed zijn: ze kunnen schadelijk zijn
Advertisement

Elk persoon verbergt twee verschillende gezichten: aan de ene kant is er licht, aan de andere kant duisternis, aan de ene kant het goede, aan de andere kant het slechte. Let wel, deze dualiteit verenigt ons allemaal, niemand is vrijgesteld van deze tweeslachtigheid, we hebben allemaal licht en schaduw in ons. Voor wie we echter heel voorzichtig moeten zijn, zijn die mensen die, overtuigd van het gemeenschappelijke of persoonlijke welzijn, niet aarzelen om opzettelijk kwaad te doen. Een bewustzijn dat zelfs de meest geconsolideerde relaties kan aantasten.

via Psychology Today

Advertisement
Ryan Hyde/Flickr

Ryan Hyde/Flickr

Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn om goed te doen terwijl ze anderen opzettelijk schaden, en het zijn ook individuen die we vaak tegenkomen op onze weg, op ons levenspad. Soms zijn het gewetenloze werkgevers, soms jaloerse collega's, soms mensen die we tot een seconde eerder dierbaar en dichtbij geloofden: een familielid, een “giftige” levenspartner.

Het punt is dat ieder van ons het leven ziet, het analyseert en probeert de gebeurtenissen die ons omringen door een lens van subjectiviteit uit te werken: we vormen allemaal meningen over de wereld, we willen het allemaal veranderen, maar op onze eigen manier. Het geïdealiseerde beeld in de geest van een wereld waarin alles draait en werkt zoals we zouden willen, een wereld in ons beeld en gelijkenis, waarin iedereen handelt en denkt zoals wij, is te gemakkelijk. Maar dit is geen realiteit.

Advertisement
Pickpik

Pickpik

Weten hoe we de realiteit kunnen accepteren voor wat het werkelijk is, weten hoe we de vele nuances (in negatieve en positieve zin) van de mensen die we op ons levenspad tegenkomen, moeten accepteren, betekent idealiter diversiteit, verschillende manieren van denken, de meningen van anderen, het leven zelf omarmen, bestaande uit ontmoetingen en tegelijkertijd botsingen. De mensen om ons heen willen kneden naar onze mening, naar onze standpunten, betekent een deel van het spel van het leven uitwissen.

Leven betekent weten hoe je de ander die anders is dan wij kennen en waarderen, vooroordelen overwinnen, het standpunt van anderen respecteren zonder over de mensen die ons het meest dierbaar zijn te lopen en ze opzettelijk te beschadigen. En als je onderweg zo iemand tegenkomt... ren dan hard weg!

Advertisement