Bescheidenheid is een kostbaar kledingstuk dat we met trots moeten dragen

Janine image
door Janine

29 Juli 2020

Bescheidenheid is een kostbaar kledingstuk dat we met trots moeten dragen
Advertisement

Niemand is beter dan wij. Hoezeer deze verklaring ook klinkt als een klap in het gezicht van de mensen die we op onze reis hebben ontmoet en die ons beslist niet op een manier hebben behandeld die past bij onze waardigheid, we moeten niet vergeten dat iedereen, met zijn of haar tekortkomingen en sterke punten, uniek en onherhaalbaar is. Natuurlijk, in het leven kun je een soulmate ontmoeten, een persoon die perfect in staat is om onze signalen op te vangen en op dezelfde golflengte zit, maar niemand zal ooit hetzelfde zijn als wij.

via Psychology Today

Advertisement
Hamid Najafi/Flickr

Hamid Najafi/Flickr

Juist omdat iedereen leeft van zijn of haar eigen uniciteit, is het goed om te begrijpen dat heel vaak naar iemand van bovenaf kijken niet bepaald een houding is die ons op de lange termijn ver zou kunnen brengen; dit betekent niet dat er geen mensen in de wereld zijn om te verwijderen vanwege onze geestelijke gezondheid en ons geluk, maar dat een mooie "regen" van bescheidenheid ons helemaal geen kwaad zou doen.

Ja, omdat de nederigheid van onszelf zijn en niet aannemen dat we beter zijn dan andere individuen, een kledingstuk is die niet iedereen elegant weet te dragen; nederigheid maakt ons sterker, maakt ons flexibel voor veranderingen en zorgt ervoor dat we ons aanpassen aan alles wat ons tot veel betere mensen zal maken, die zullen geloven en hard vechten voor de waarden van gelijkheid, en niet in ongelijkheid.

Advertisement
Wallpaper Flare

Wallpaper Flare

Nederig zijn betekent begrijpen dat achter elk superioriteitscomplex een verborgen minderwaardigheidscomplex schuilgaat, en dat, zoals het gezegde luidt, "blaffende hond bijten niet"; hier komt in feite de jaloezie op iemand van wie we denken waar het beter mee gaat dan met ons, in het spel. Wanneer we jaloers zijn op een levensmodel dat we niet bezitten maar wel zouden willen, handelen we allemaal met arrogantie, van onder naar boven kijkend, het idee superieur te zijn aan iemand anders.

Maar zo werkt het leven niet. Als we allemaal zouden proberen om de redenen achter een bepaald gedrag, bepaalde woorden, uitdrukkingen, blikken van de mensen die ons leven omringen, empathisch te begrijpen, zouden we begrijpen dat we allemaal op dezelfde boot reizen en dat we allemaal, goed of slecht, aardig en onaardig zijn, we ademen dezelfde lucht, we leven dezelfde interne conflicten.

Iets meer bescheidenheid zou voldoende zijn.

Advertisement