8 psychologische "trucs" om een ​​manipulatieve persoon met opgeheven hoofd onder ogen te zien

Janine image
door Janine

31 Juli 2020

8 psychologische "trucs" om een ​​manipulatieve persoon met opgeheven hoofd onder ogen te zien
Advertisement

Weet je wanneer psychologische manipulatie plaatsvindt? Dit gebeurt wanneer de ene persoon wordt gebruikt ten voordele van de ander. Kort gezegd: een manipulator creëert opzettelijk een onevenwicht van macht tussen zijn tegenhanger en buit zijn "slachtoffer" uit voor zijn doeleinden. Er zijn echter manieren om een ​​persoon onder ogen te zien waarvan we vrezen dat hij ons al heel lang manipuleert, die we hieronder opsommen.

via Psychology Today

Advertisement
Pexels

Pexels

Communicatiedeskundige Preston Ni somt 8 manieren op om met een manipulatieve persoon om te gaan en de gevolgen van manipulatie naar eigen inzicht te vermijden:

  • Hij stelt prangende vragen: wanneer je een onredelijke drang of een dringend verzoek hoort, is het soms nuttig om de aandacht van de manipulator te vestigen door een paar vragen te stellen om te zien of zij of hij genoeg zelfbewustzijn heeft om de ongerechtigheid van hun plannen ten nadele van jou te herkennen.
  • Handel naar de gevolgen van zijn acties: wanneer een psychologische manipulator erop staat jouw grenzen te overschrijden en "nee" niet als antwoord accepteert, handel je naar de gevolgen van zijn acties. Indien effectief gearticuleerd, stopt het manipulatieve individu en dwingt hem om over te gaan van overtreding naar respect voor jou.
  • Vermijd pesterig gedrag naar jou toe: het belangrijkste om in gedachten te houden over pestkoppen en manipulatoren is dat ze gericht zijn op degenen die ze als zwakker zien, dus zolang je passief en meegaand blijft, maak je jezelf een doelwit tegen hen. Maar veel pestkoppen zijn ook lafaards van binnen, dus als je ze op een actieve en moedige manier confronteert, laten pestkoppen vaak het hoofd zakken. Dit geldt zowel op het schoolplein als in thuis- en kantooromgevingen.
  • Weet hoe je stellig “nee” moet zeggen: “nee” kunnen zeggen op diplomatieke maar krachtige wijze betekent het uitoefenen van de kunst van het communiceren. Effectief gearticuleerd, stelt een nee je in staat je positie te behouden door een levensvatbare relatie en een leven dat bestaat uit gezondere en gelukkigere keuzes te behouden.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Je hebt fundamentele rechten die gerespecteerd moeten worden: Het belangrijkste dat je moet weten als je met een psychologisch manipulatieve persoon te maken hebt, is om je rechten te kennen en te herkennen wanneer ze worden geschonden. Zolang je anderen niet schaadt, heb je het recht om jezelf te verdedigen en je rechten te verdedigen, maar aan de andere kant, als je anderen schaadt, kun je deze rechten verliezen.
  • Probeer afstand te houden van de manipulator: een manier om een ​​manipulator te detecteren, is om te zien of een persoon met verschillende gezichten voor verschillende mensen en in verschillende situaties handelt. Houd bij het observeren van dit soort gedrag van een persoon op regelmatige basis een gezonde afstand en vermijd interactie met de persoon tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Zoals hierboven vermeld, zijn de redenen voor chronische psychologische manipulatie complex en diepgaand.
  • Zorg dat je je niet te schuldig voelt: aangezien de manipulator jouw zwakheden zoekt en benut, is het begrijpelijk dat je je ontoereikend voelt of jezelf zelfs de schuld geeft van het niet tevreden stellen van de manipulator. In deze situaties is het belangrijk om te onthouden dat jij niet het probleem bent; je bent gewoon te gemanipuleerd om je slecht te voelen over jezelf, dus het is waarschijnlijker dat je je macht en rechten aan hem opgeeft.
  • Gebruik de tijd in jouw voordeel: naast onredelijke verzoeken verwacht de manipulator ook vaak onmiddellijk een antwoord van jou, om zijn druk en controle over je in de situatie te maximaliseren. Op deze momenten, in plaats van onmiddellijk te reageren op het verzoek van de manipulator, kun je overwegen de tijd in jouw voordeel te gebruiken en afstand te nemen van de onmiddellijke invloed ervan. Je kunt de leiding nemen over de situatie door simpelweg een eenvoudig “ik denk erover na” te zeggen.

Deze 8 tips zijn niet eenvoudig in de praktijk te brengen, maar we zijn er zeker van dat ze nuttig en waardevol kunnen zijn wanneer je wordt geconfronteerd met een persoon waarvan je vreest dat deze je al enige tijd manipuleert.

Advertisement