Als een kind weigert iemand te knuffelen of met iemand om te gaan, mag het nooit worden gedwongen

Janine image
door Janine

27 Augustus 2020

Als een kind weigert iemand te knuffelen of met iemand om te gaan, mag het nooit worden gedwongen
Advertisement

In het gezin, onder vrienden of ook in het bijzijn van vreemden, is er een omstandigheid die alle ouders vroeg of laat ervaren. Dit gebeurt wanneer een kind, in aanwezigheid van anderen, verlegen is en niet graag genegenheid toont.

Mamma of pappa spoort de kleine dan aan om te groeten, te praten of fysiek te communiceren, uit angst dat zijn onwil zal worden geïnterpreteerd als een gebrek aan opvoeding. Helemaal verkeerd. En dit is waarom:

via The Guardian

Needpix

Needpix

Een kind mag nooit gedwongen worden iemand tegen zijn wil in vertrouwen te nemen, te knuffelen of te kussen. De kindertijd wordt vaak beschouwd als een te onvolledige versie van de volwassenheid, waarbij er een gebrek is aan middelen om zich logisch en adequaat te gedragen. Deze overtuiging is in veel contexten relatief correct, maar niet voor iedereen. Het kind heeft al veel emotionele structuren die hem in staat stellen te kiezen wat het beste voor hemzelf is. Weigeren extrovert te zijn, betekent simpelweg dat je instinct je in die richting leidt.

Dit gedrag mag niet worden belemmerd of gecorrigeerd, want er valt niets te “herstellen". De wil van de kleintjes moet worden gerespecteerd omdat ze op deze manier hun eigen karakter vormen en begrijpen dat ze gehoord worden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ze hebben ook rechten, zoals “nee” of “genoeg” zeggen als ze iets niet leuk vinden of er geen zin meer in hebben. Door hen te dwingen een sociale houding te hebben die van invloed is op hun manier van zijn, riskeer je hen in de toekomst bloot te stellen aan ernstige risico's. Kinderen begrijpen dat ze voor zichzelf en over hun lichaam mogen beschikken en dat ze spontaan mogen beslissen. Door ze dwangmatig op te voeden, kan hun vermogen om de wereld en zijn gevaren waar te nemen, veranderen.

Een individu dat opgegroeid is met het besef van zijn autonomie zal gezonder, onafhankelijker en serener zijn. Het maakt niet uit of een familielid of buurman zal denken dat "hij niet zo leuk is als de anderen". Velen hebben angstaanjagende herinneringen aan ooms, tantes of vreemden die klaarstaan ​​om liefdevolle maar vervelende kusjes en knuffels te geven. Waarom zou je jouw kinderen hetzelfde verleden laten herbeleven?

Advertisement