Een kind sterft bedwelmd door koolmonoxide op een boot: een mogelijkheid die velen niet overwegen

Janine image
door Janine

15 Oktober 2020

Een kind sterft bedwelmd door koolmonoxide op een boot: een mogelijkheid die velen niet overwegen
Advertisement

We weten allemaal dat koolmonoxide een potentieel zeer gevaarlijk gas is voor mens en dier. Indien aanwezig in concentraties boven bepaalde niveaus, kan dit leiden tot vergiftiging met fatale gevolgen. De kranten staan ​​helaas vol met tragische feiten waarin mensen het leven lieten omdat ze te lang werden blootgesteld aan de dampen van deze vreselijke geurloze en kleurloze vijand in hun huizen.

Het is echter moeilijk te geloven dat koolmonoxide ook buitenshuis gevaarlijk kan zijn, in een open context zoals die van een boottocht. Helaas is dit precies wat er gebeurde op Lake Eufaula, in Oklahoma, in de VS. Een 9-jarige jongen kwam daarbij om het leven. Na zijn dood besloot zijn moeder de mensen bewust te maken door een echte missie uit te voeren.

via NBC New York

Advertisement
Cassandra Free/Facebook

Cassandra Free/Facebook

Cassandra Free en haar familie brachten een vrolijke dag door op het Amerikaanse meer, door te varen en te surfen, maar rond zonsondergang veranderde al het plezier in een tragedie. Andrew, Cassandra's 9-jarige zoon, viel flauw en viel in het water, terwijl de andere twee zoons van de vrouw, Jonathan en Blake (15 en 13), zich niet goed voelden.

Onnodig om die momenten te beschrijven. Samen met een familievriend op de boot dook Cassandra's man onmiddellijk in het water om hem te redden, maar helaas was er voor hem weinig te doen. Het kind ademde niet meer en ondanks de hartmassage lukte het niet om hem te reanimeren.

Advertisement
Cassandra Free/Facebook

Cassandra Free/Facebook

Na de tragedie bleek uit onderzoeken op het overleden kind en zijn zieke broers dat de drie het slachtoffer waren geworden van koolmonoxidevergiftiging, ondanks dat ze buiten waren. De boot waarop ze zaten, met lage snelheid, stootte een buitensporige hoeveelheid gas de lucht in: omdat het geurloos en kleurloos was, ademden de jongens er meer van in dan ze zouden moeten, waarschijnlijk omdat ze te dicht bij de motor van de boot waren.

Andrew Brady/Facebook

Andrew Brady/Facebook

Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en pijn op de borst zijn allemaal alarmbellen die op mogelijke vergiftiging kunnen duiden. En het is niet zo zeldzaam dat dit ook buiten kan gebeuren, niet noodzakelijk alleen binnenshuis. Na het incident besloot Cassandra dat ze zou doen wat ze kon om dit gevaar aan de wereld bekend te maken.

De nachtmerrie van het overlijden van haar kleine Andrew gaf haar de moed om actie te ondernemen om de levens te redden van vele andere mensen die in situaties zouden kunnen verkeren zoals die van de ongelukkige familie. Vooral in havengebieden, waar boten met lage snelheden passeren, kan de opeenhoping van monoxide giftig zijn.

Cassandra Free/Facebook

Cassandra Free/Facebook

Hetzelfde, opnieuw volgens wat werd verklaard door Free, kan gebeuren met degenen die op de achterbank van motorfietsen zitten terwijl ze langzaam rijden. Cassandra zei dat ze meer dan ooit vastbesloten was om het bewustzijn van deze gevaren te vergroten: "Andrew is er niet meer, maar zijn naam zal altijd verbonden zijn met de levens die hij zal redden. Dit is mijn missie, want er mag nooit een moeder zijn die hetzelfde mee moet maken”.

Advertisement