"Ik ben erg bang": deze dokter legt uit waarom hij na 40 jaar gezondheidszorg besloot ontslag te nemen - BekijkDezeVideo.nl
x
"Ik ben erg bang": deze dokter legt…
15 foto's laten zien dat mensen in het verleden veel “sneller” ouder werden Een overgrootvader vergezelt zijn achterkleindochter naar haar eerste schooldag: de tedere foto die de wereld rond ging

"Ik ben erg bang": deze dokter legt uit waarom hij na 40 jaar gezondheidszorg besloot ontslag te nemen

19 Maart 2021 • Door Janine
3.550
Advertisement

Tijdens de zware strijd tegen Covid-19 waren het de gezondheidswerkers en artsen in de frontlinie die uit eerste hand de tragedie van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor dit virus, dat overal ter wereld slachtoffers eist, hebben meegemaakt; voor deze artsen is het behandelen van patiënten, ook in de grootste tegenspoed, een ethische plicht, maar er zijn er die vooral de druk op hun schouders hebben gevoeld en besloten te stoppen na jaren van carrière en dienst. Zoals de Argentijnse arts die de hoofdrolspeler is in dit verhaal.

De arts in kwestie heet Marcelo Lemus, hij is 64 jaar en heeft een carrière in de gezondheidszorg van meer dan 40 jaar; zijn beslissing om zijn positie te verlaten midden in de pandemie veroorzaakt door het Coronavirus is echter niet van professionele of zelfs persoonlijke aard, maar om redenen van puur... sociale aard.

Hij dacht erover om zijn uitleg te geven in een video die werd uitgebracht en vervolgens op internet werd verspreid door Aire de Santa Fe, waar hij zegt dat hij erg bang is voor de pandemie en de effecten die dit virus kan hebben op ons organisme; maar bovenal legt hij uit dat hij heeft besloten ontslag te nemen als arts omdat hij bang is voor het onverantwoordelijke gedrag van mensen, en zelfs van sommige van zijn collega's.

In de video waarin Marcelo Lemus zijn pijnlijke beslissing in detail vertelt, zegt hij deze woorden: "Ik kan geen risico nemen. Als ik een geweten had, zou ik er niet bij nadenken en gewoon doorgaan, of als ik 20 jaar jonger was, maar de waarheid is dat ik bang ben." Hij is bang omdat hij, zo legt de dokter uit, heel goed weet dat hij door het gezondheidssysteem van zijn land werd gedwongen om voor zijn leeftijd uitputtende diensten te werken, vaak met ineffectieve en ontoereikende beschermingsmiddelen.

Een precaire en zeer gevaarlijke situatie die echter werd toegevoegd aan een foto die hij op het internet zag waarop een groep jongeren te zien was die in het zwembad, zonder enige afstand van elkaar, aan het feestvieren was: "Het was de foto van een zwembad met een groep van meer dan 200 jonge mensen, allemaal samen, zingend, drinkend, lol makend. Een volkomen logisch iets in normale tijden, maar niet in deze moeilijke periode..."

Advertisement

Het ergste was nog wel dat deze jongens op de foto geneeskundestudenten waren, en dit detail was de druppel die de emmer deed overlopen en dat leidde tot deze pijnlijke beslissing van Marcelo: "Ik heb drie collega's door het virus verloren, ik wil niet de vierde zijn. Ik heb een leven en de jaren die mij nog resten, wil ik genieten en behoorlijk kunnen leven."

Het is duidelijk dat deze keuze voor ontslag tot veel controverse heeft geleid, vooral van zijn eigen medische collega's, die hem hebben aangespoord om met hen terug te keren naar de frontlinie om dit onzichtbare monster te bestrijden.

Wat vind je van de beslissing van Marcelo?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt