Die keer waarin prinses Diana een rouwende moeder omhelsde bij het graf van haar zoon

Janine image
door Janine

11 April 2021

Die keer waarin prinses Diana een rouwende moeder omhelsde bij het graf van haar zoon
Advertisement

Degenen die in de jaren ’90 al volwassen waren, weten heel goed wat voor een persoonlijkheid prinses Diana Spencer, prinses van Wales, was die niet alleen verbonden was met het lot van de Engelse koninklijke familie, maar ook een vrouw was die haar mening en haar gebaren van grote vrijgevigheid en empathie gaf aan degenen die minder geluk hadden dan zij. Een leven, dat van Lady D, die van lesgeven op een kleuterschool ging tot prinses van Wales en toekomstige koningin-gemalin naast Charles van Engeland, tot haar tumultueuze scheiding en tragische dood in Parijs in augustus 1997.

via Entertainment Weekly

Advertisement

Diana Spencer was, zelfs voordat ze stierf, een echte rockster van solidariteit en maatschappelijke inzet geworden; enkele fotografische opnamen van de Engelse vrouw, genomen ongeveer twee weken voor het tragische auto-ongeluk in augustus 1997, gingen de wereld rond toen ze werden gepubliceerd dankzij de uitzending van een documentaire gewijd aan haar leven en haar buitengewone nalatenschap.

Advertisement
dianaforeverremembered/Instagram

dianaforeverremembered/Instagram

De foto's die na de uitzending van de documentaire werden gepubliceerd, tonen de ex-prinses van Wales die rondloopt tussen de grafstenen van een grote oorlogsbegraafplaats in Sarajevo, in een door conflicten verwoest Bosnië; de institutionele reis van Lady D was gericht op een reeks bijeenkomsten over bewustwording over het onderwerp landmijnen en de slachtoffers van deze zo barbaarse en zo gevaarlijke praktijk. Voordat ze een bijeenkomst bijwoonde, vroeg Diana haar reisassistenten in Bosnië, Jerry White en Ken Rutherford, of ze een stop konden maken bij de oorlogsbegraafplaats die was opgezet in het Olympisch Stadion van de stad; het leek bijna alsof de vrouw een voorgevoel had: "Ze vroeg me of er een begraafplaats in de buurt was, want het was een plek die we hadden moeten bezoeken voor de bijeenkomst. [...] Dus verplaatsten we ons naar het voormalige Olympisch Stadion dat een enorm kerkhof geworden was voor mensen die in de oorlog waren gevallen. Ik zag Diana haar plaats innemen tussen honderden grafstenen. Het was griezelig nu ik erover nadenk. Ze liep langzaam, tussen de grafstenen en ook tussen struiken met gele rozen... ", zei Jerry.

“Toen ontmoette ze een Bosnische moeder die voor het graf van haar zoon zorgde, zichtbaar in rouw. Diana sprak geen Bosnisch en deze moeder sprak geen Engels, dus omhelsden ze elkaar zo intiem, zo fysiek, zo emotioneel, van moeder tot moeder."

dianaforeverremembered/Instagram

dianaforeverremembered/Instagram

Deze beelden doen ons met een enorme emotie aan de diepe menselijkheid van Diana Spencer denken, een vrouw die waarden als solidariteit en empathie aan de wereld heeft nagelaten, die ons heeft geleerd om altijd contact te zoeken met de meest behoeftigen en de minst bedeelden, ook tegen de publieke opinie in.

Een unieke vrouw die we niet snel zullen vergeten!

Advertisement