Waarom willen we zelfs als het warm is met een deken slapen? - BekijkDezeVideo.nl
x
Waarom willen we zelfs als het warm…
Dakloze man geeft een portemonnee vol geld terug en krijgt in ruil een huis en een baan Bekritiseerd omdat hij ermee instemde met een vrouw te trouwen die zwanger is van een andere man

Waarom willen we zelfs als het warm is met een deken slapen?

05 Juli 2021 • Door Janine
12.066
Advertisement

Het zal je ook zijn overkomen in de warmste nachten van het zomerseizoen om te zweten, maar je tegelijkertijd niet bepaald comfortabel te voelen om op je bed te slapen zonder een deken of een laken om je heen: waarom hebben we het, ondanks de hitte en de warmte, zo instinctief nodig om ons 's nachts bedekt te voelen, zelfs als het niet nodig is vanwege de buitentemperaturen? In werkelijkheid is er een perfect wetenschappelijke verklaring voor deze behoefte, die vaker voorkomt dan je denkt...

via: CTV News

De eerste verklaring is puur fysiologisch; wij mensen zijn levende wezens met een “warme" interne temperatuur en wat ons organisme elke dag van het jaar doet, is om het verschil tussen interne en externe temperatuur te regelen: als het buiten koud is, hebben we de neiging om onszelf te bedekken, als het buiten warm is, lopen we er minder gekleed bij. Maar ongeacht de buitentemperatuur is de slaapfase anders: op dit zeer belangrijke moment voor ons lichaam hebben we externe elementen nodig die ons helpen om de interne temperatuur die we van nature nodig hebben te egaliseren en te handhaven: hier komen de dekens in het spel.

Maar er zijn ook psychologische factoren die worden geactiveerd zodra we gaan slapen, of het nu warm of koud is buiten. Als kinderen zijn we bijvoorbeeld altijd gewend om te slapen met ten minste één laag op ons lichaam, daarom is deze actie in de loop van de tijd zowel routinematig als mechanisch geworden; een routine die met de deken over ons lichaam het signaal geeft dat het "tijd is om te slapen".

foto: Pxhere

De deken of het laken zijn ook externe factoren die serotonine afgeven, een uiterst belangrijk hormoon voor het reguleren van de stemming; wanneer deze stof uit ons lichaam vrijkomt, stijgt meestal het niveau van het goede humeur en geluk en misschien is het ook om deze reden dat we het liefst slapen met een deken bij de hand, zelfs als het te warm is: als we angstig of gestrest zijn, hebben we allemaal wat meer moeite om in slaap te vallen, de bijna "beschermende" functie van het laken helpt deze psychologische sensatie te verwijderen en ons meer ontspannen te laten voelen.

Advertisement

Ten slotte, nogmaals over bescherming gesproken, de functie van de deken is ook datgene die ons vergezelde toen we nog kinderen waren en een voorouderlijke angst voor het donker hadden; tegen dit “onzichtbare monster” was de deken 's nachts de enige en meest effectieve bescherming en schild tegen deze diepe angst; de jaren gaan voorbij, van de kindertijd gaan we te snel naar de volwassenheid, maar bepaalde gewoonten zijn zo diep in ons geworteld dat we niet anders kunnen dan ze elke nacht respecteren. Of het nu warm of koud is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt