Waarom worden handen rimpelig in het water? Het antwoord van de wetenschap is nog steeds onzeker - BekijkDezeVideo.nl
x
Waarom worden handen rimpelig in het…
Eén en al tederheid: 16 foto's van dieren waar de tederheid van afdruipt Hij verliest zijn baan en begint zijn cv op straat te verspreiden: honderden bedrijven besluiten contact met hem op te nemen

Waarom worden handen rimpelig in het water? Het antwoord van de wetenschap is nog steeds onzeker

01 September 2021 • Door Janine
2.555
Advertisement

Heb je je ooit afgevraagd waarom de handpalmen, voetzolen en vingertoppen rimpelig worden bij langdurig contact met water? Je hebt dit fysiologische fenomeen vast opgemerkt toen je naar het zwembad ging en lange tijd in het water bleef, of wanneer je besloot om thuis een ontspannend bad te nemen en je te veel tijd onder het wateroppervlak doorbracht, of wanneer je lang in de zee hebt gezwommen. Waarom gebeurt dit fenomeen dat na een paar minuten weer normaal lijkt te worden?


De wetenschap lijkt nog steeds verdeeld over de redenen voor dit fysiologische en meer specifiek dermatologische fenomeen, maar door de jaren heen zijn er beslist interessante studies over geweest. Een eerste wetenschappelijke hypothese wordt gesuggereerd door de Universiteit van Newcastle in een studie gepubliceerd in de Royal Society Journal Biology Letters; volgens experts lijkt het erop dat het rimpelen van de handen na lange tijd in het water het resultaat is van de evolutie, dat wil zeggen dat er een evolutionaire aanpassing is doorgevoerd om onze handen in staat te stellen objecten op een betere manier te grijpen terwijl we in het water zijn.

Maar er is ook een andere wetenschappelijke theorie die ook het fundamentele belang van het zenuwstelsel in het spel lijkt te brengen wanneer ons lichaam langdurig in contact komt met water.

Volgens de hypothese die wordt ondersteund door het tijdschrift Brain, Behaviour and Evolution, zou het zenuwstelsel in deze context een meer dan fundamentele rol kunnen spelen: het rimpelen van de huid in water zou het gevolg zijn van de vermindering van het volume van de pulp van de vingertoppen veroorzaakt door de zogenaamde "vasoconstrictie" (de vernauwing van de bloedvaten) voornamelijk geïmplementeerd door het centrale zenuwstelsel.

Kortom, er is geen eenduidig ​​antwoord op de vraag "Waarom worden onze handen gerimpeld nadat we in zee hebben gezwommen?”, Maar weet dat het allemaal komt door ons zenuwstelsel en het aanpassingsvermogen van ons lichaam, een buitengewone machine die, mits goed geolied, buitengewone en verrassende functies kan vervullen.

Kende je deze wetenschappelijke verklaringen van rimpelige handen in het water al?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt