Alleenstaande moeder met financiële problemen laat alles achter om in een mini-huisje te wonen: nu leeft ze van $75 per maand

Janine image
door Janine

20 September 2021

Alleenstaande moeder met financiële problemen laat alles achter om in een mini-huisje te wonen: nu leeft ze van $75 per maand
Advertisement

In de Verenigde Staten wint de “Tiny house-beweging” (Tiny house movement) aan kracht. Voor degenen die alleen zijn en niet veel ruimte nodig hebben, betekent het bezitten van een minihuis geen huur betalen en aanzienlijk besparen op rekeningen. Als alleenstaande moeder van twee jongens heeft ze al haar geld geïnvesteerd in het kopen van een huis van 30 vierkante meter en geeft ze nu niet meer dan 75 dollar uit aan huishoudelijke uitgaven.

via FLORB

Advertisement
 YouTube/Florb

YouTube/Florb

Tot 2013 groeide de gemiddelde woninggrootte van Amerikanen van 160 vierkante meter naar 240 vierkante meter. De hypotheekcrisis van 2008 zorgde echter voor een ware aardbeving in de vastgoedsector en steeds meer gezinnen realiseren zich dat ze te veel geld uitgeven aan het onderhoud van een huis dat ze uiteindelijk weinig gebruiken. Zo ontstond een beweging ten gunste van de bouw van zowel kleine huisjes (van 70 tot 90 m2) als van tiny houses (van 10 tot 30 m2) die tot in het kleinste detail werden bestudeerd voor een maximale beperking van het verbruik.

Het zijn over het algemeen constructies die zijn uitgerust met verwarming met zonnepanelen en kunnen ook op wielen staan, zodat ze indien nodig kunnen worden verplaatst.

Advertisement
 YouTube/Florb

YouTube/Florb

MJ, een alleenstaande moeder van twee jongens, kwam uit noodzaak in aanraking met deze beweging. Haar huur bedroeg meer dan 1.600 dollar per maand voor een huis dat te groot was voor haar behoeften. De jongens, die al volwassen waren, waren allang het huis uit en ze merkte dat ze het grootste deel van het jaar alleen was en een dure huur moest betalen en veel dure rekeningen voor onnodige consumptie. Vaak is een pensioen niet voldoende om aan zoveel economische verplichtingen te voldoen. De kosten moesten worden verminderd.

Vandaar het idee om haar leven te veranderen en de afmetingen van haar ruimtes te verkleinen. Een alleenstaande vrouw heeft immers niet veel nodig: een comfortabele keuken om het eten klaar te maken, een comfortabele badkamer, een zitkamer waar je tv kunt kijken en een kleine slaapkamer om te slapen. Dit alles wist ze te vinden in een structuur die iets groter was dan 30 vierkante meter met een kostprijs van slechts $75 per maand.

 YouTube/Florb

YouTube/Florb

“Ik ben al mijn geld kwijt” legde MJ uit “vanwege mijn twee echtscheidingen. De advocaten en mijn ex-mannen hebben een groot deel van mijn vermogen afgenomen. Ik verloor daarna mijn baan en als gevolg daarvan werd het steeds moeilijker om te leven van wat ik verdiende met tijdelijke baantjes. Deze oplossing stelde me in staat om mijn eigen kleine eigendom te hebben en een waardig leven te leiden in een zeer mooie en elegante structuur. Ik kan hier natuurlijk niet zoveel mensen uitnodigen: maar hoeveel mensen willen er op bezoek komen bij een oudere vrouw zoals ik?"

 YouTube/Florb

YouTube/Florb

Kortom, zoals MJ ons laat zien, je hoeft geen droomhuis te hebben om gelukkig te zijn, als je gewoon alles hebt wat je nodig hebt in een klein huis om vredig te leven zonder na te denken over de rekeningen.

Wat vind jij? Zou je ooit in een mini-huis met wielen willen wonen?

Advertisement