Is de kat echt of is hij op de stoel genaaid? De mooie optische illusie die het web in de war heeft gebracht

Janine image
door Janine

03 November 2021

Is de kat echt of is hij op de stoel genaaid? De mooie optische illusie die het web in de war heeft gebracht
Advertisement

We weten maar al te goed dat schijn bedriegt. Daarom vragen veel internetgebruikers zich af of de foto die ze net hebben gezien, van een kat op een stoel, echt is of niet. Het debat begon eigenlijk in deze termen: "Is de kat die je op de foto ziet echt of is hij op het kussen genaaid?". Het volstaat om naar de foto te kijken om te beseffen dat het niet zo eenvoudig is om direct een antwoord te geven, omdat de belichting, het perspectief en de context waarin de elegante kat zich bevindt de kijker in verwarring kunnen brengen. Het is een optische illusie, dat wil zeggen een afbeelding die erin slaagt het onderwerp van de foto zo te veranderen dat een boodschap wordt overgebracht die heel anders is dan de werkelijkheid.

Kijk maar eens goed naar de foto met de kat en test jezelf!

via Reddit

Reddit / Spacexcake

Reddit / Spacexcake

"Waarom lijkt Rodney op de stoel genaaid?", dit is de vraag die de Reddit-gebruiker op internet stelt, wat duizenden reacties opleverde. In feite, als je het zo ziet, ziet het er echt tweedimensionaal uit en perfect ingelijst in het crèmekleurige kussen; kortom, het lijkt alsof het op de stoel is genaaid! Het is duidelijk dat de kat absoluut echt is en dat zijn naam Rodney is, maar door een vreemd effect van perspectief, slagen onze hersenen erin om voor de gek gehouden te worden door te geloven dat hij tweedimensionaal is. Door geen schaduw op de stof of ergens anders te werpen, wordt de illusie nog meer waar.

Een gebruiker reageerde ironisch op de scène en demonstreerde hoe onecht de arme Rodney eruitziet: "Ik weet niet waarom een ​​man die een kussen heeft met een kat erop, het internet wil laten geloven dat hij echt een kat heeft die een pizza eet!"

Advertisement
Reddit / Spacexcake

Reddit / Spacexcake

Er zijn er echter die hebben geprobeerd een meer logische en wetenschappelijke verklaring te geven voor de mooie optische illusie: "Meerdere hoeken met diffuus licht". Misschien is de lamp in de keuken verantwoordelijk voor dit grappige fenomeen? Hoe dan ook, elke keer dat we er goed naar kijken, vergissen we ons...

Heb je de gelegenheid gehad om jezelf te vermaken met andere optische illusies? Misschien ben jij wel iemand die altijd op zoek is naar een verklaring! Laat het ons weten in de reacties!

Advertisement