Een priester viert het huwelijk van een doof bruidspaar in gebarentaal: een inclusief huwelijk

Janine image
door Janine

25 November 2021

Een priester viert het huwelijk van een doof bruidspaar in gebarentaal: een inclusief huwelijk
Advertisement

Door middel van gebarentaal kunnen dove mensen berichten overbrengen en communiceren met andere mensen die spreken via hun eigen gecodeerde systeem van hand-, lichaams- en gezichtsuitdrukkingen. Het is een zeer belangrijk hulpmiddel voor deze mensen die anders van elke vorm van communicatie zouden worden uitgesloten; daarom is het belangrijk dat steeds meer mensen de gebarentaal van hun land leren, ongeacht of ze verbaal kunnen communiceren of niet. Het is niet verwonderlijk dat de foto's van een heel bijzondere bruiloft, tussen twee dove mensen, viraal zijn gegaan, juist omdat de priester de bruiloft van het bruidspaar in gebarentaal vierde.

Aluízio Ricardo Aleixo is de priester die het huwelijk voltrok in gebarentaal voor een doof bruidspaar, Adrielly Monteiro en Adalberto Ferreira. Om het huwelijk te voltrekken, werd de Braziliaanse gebarentaal gebruikt, ook wel Libras genoemd, waardoor de twee geliefden het beroemde "jawoord” konden zeggen en hun liefde officieel konden maken tegenover God. De priester deed daarom de mis in de taal van de doven en toonde grote vaardigheid en empathie. Het mooiste moment was natuurlijk toen de priester aan de bruidegom communiceerde: "Nu mag je de bruid kussen".

Naast de taal van de doven sprak pater Ricardo ook Portugees, zodat alle aanwezigen de verschillende stappen van de mis konden begrijpen. Kortom, het was een echt inclusieve bruiloft, in alle opzichten!

Advertisement

Het bruidspaar had hun trouwdatum al een keer moeten uitstellen vanwege de Covid-19-pandemie, maar nu zijn ze er eindelijk in geslaagd hun droom te realiseren. Dergelijke evenementen moeten over de hele wereld worden herhaald en de verspreiding en studie van gebarentaal moet worden aangemoedigd, zodat deze mensen volledig kunnen worden opgenomen in de samenleving. Degenen die meer bevoorrecht zijn, zouden diegenen tegemoet moeten komen die het daarentegen moeilijker hebben. Ben je het hiermee eens?

Advertisement