Ontslagen op 62-jarige leeftijd, wordt ze vervangen door een veel jongere werkneemster: haar uitbarsting

Janine image
door Janine

29 Januari 2022

Ontslagen op 62-jarige leeftijd, wordt ze vervangen door een veel jongere werkneemster: haar uitbarsting
Advertisement

In een wereld waar het voor jongeren steeds moeilijker wordt om werk te vinden en voor ouderen het steeds meer een utopie is om op een redelijke leeftijd waardig met pensioen te gaan, ontstaat er een kortsluiting. De verstoringen van het systeem slagen er helaas in om verhalen en voorbeelden te geven die niet erg voldoening gevend zijn op het werk en op persoonlijk vlak. Elektra, een 62-jarige vrouw, plaatste een oprechte tirade op Twitter, waarin ze zei dat ze was ontslagen bij haar bedrijf en werd vervangen door een vrouw die 40 jaar jonger was dan zij. Voor Elektra was het traumatisch en ook heel vernederend: "Ik heb een knuffel nodig" is te lezen in haar post, en ook "Ik was goed in wat ik deed. Ik ben alleen wat ouder geworden...".

via Twitter / elektra6618

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Is het mogelijk dat dit bedrijf en veel ondernemers mensen behandelen alsof ze een houdbaarheidsdatum hebben? Een werknemer lijdt voortdurend onder de druk om vervangbaar te zijn en op elk moment en om welke reden dan ook ingeruild te kunnen worden, maar alsof dat nog niet genoeg is, weet hij na een bepaalde leeftijdsgrens ook dat hij "verlopen" is. Verlopen, want zo laten werkgevers hen voelen. Een concept dat voor iedereen geldt, maar vooral voor vrouwen: "Op ons 50e worden we onzichtbaar", schrijft Elektra op Twitter, "Ik ben nu 62, ik verloor mijn baan en werd vervangen door een 25-jarige. Ze probeerden me al 3 jaar weg te krijgen. Het is vernederend en zo pijnlijk. Ik was goed in wat ik deed. Ik ben alleen verlopen." Vervolgens corrigeerde ze de post en wees erop dat haar vervangster in werkelijkheid 22 jaar oud was.

Het probleem is niet banaal, aangezien werkloze vrouwen tussen de 50 en 61 jaar 18% minder kans hebben om aangenomen te worden dan vrouwen tussen de 25 en 34 jaar. Volgens het Urban Institute hebben vrouwen van 62 jaar of ouder daarentegen 50% minder kans om in een nieuwe baan te worden aangenomen dan vrouwen in een lagere leeftijdsgroep (25-34 jaar).

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Het zet je aan het denken, aan hoe een "oudere" man vaak wordt geassocieerd met een beeld van wijsheid en hoe hij bijna altijd een kostbare hulpbron is die rijk is aan werkervaring, terwijl een vrouw, naarmate ze ouder wordt, door haar werkgever wordt gezien als een uitgeputte en vervangbare hulpbron. Je baan verliezen is op zich al een vernederende ervaring, maar je baan verliezen op je vijftigste kan je zelfvertrouwen echt voor altijd ondermijnen. En dat is ook de reden waarom Elektra zoveel steunbetuigingen heeft ontvangen als reactie op haar uitbarsting, waarin veel vrouwen soortgelijke ervaringen hebben gedeeld. De belangrijkste boodschap is natuurlijk dat er niets mis is met Elektra of al die vrouwen die na jaren vanwege hun leeftijd van het werk worden verwijderd.

Advertisement