Ze bevalt van een te vroeg geboren baby, maar moet na 12 dagen zwangerschap weer aan het werk: de wanhopige uitbarsting

Janine image
door Janine

01 Februari 2022

Ze bevalt van een te vroeg geboren baby, maar moet na 12 dagen zwangerschap weer aan het werk: de wanhopige uitbarsting
Advertisement

Elke moeder moet direct na de bevalling een tijdje thuis blijven bij haar baby. Als dit voor iedereen geldt, hebben we het met name over werkende moeders die een bepaald aantal weken zwangerschapsverlof hebben gekregen. Dit aantal kraamdagen kan van land tot land verschillen. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld nog geen nationaal programma voor betaald ouderschapsverlof, en slechts 21% van de Amerikaanse werknemers kan via hun werkgever een betaald ouderschapsverlof krijgen. Normaal gesproken kan een werknemer 12 weken onbetaald met zwangerschapsverlof gaan. Maar wat gebeurt er naast het feit dat deze dagen niet worden betaald, met die moeders die na zo'n korte tijd absoluut niet klaar zijn om weer aan het werk te gaan?

Rebecca Shumard, een jonge moeder van een te vroeg geboren baby, moest het probleem onder ogen zien.

via TikTok / edensmomma10_12

Advertisement
TikTok / edensmomma10_12

TikTok / edensmomma10_12

Rebecca Shumard is een 26-jarige moeder die helaas niet klaar was om weer aan het werk te gaan nadat ze was bevallen van een te vroeg geboren baby. Rebecca beviel heel vroeg, met 27 weken, en moest 12 dagen na de bevalling weer aan het werk - dus ruim voor de 12 weken!

Het zou voor Rebecca nog belangrijker zijn geweest om extra tijd te hebben om te settelen en dicht bij haar kleine Eden te blijven, die, zoals je je kunt voorstellen, op de prenatale intensive care moest blijven.

Advertisement
TikTok / edensmomma10_12

TikTok / edensmomma10_12

Rebecca deelde op TikTok een video waarin ze probeert haar dagelijks leven op het werk terug te vinden, maar dat lukt haar niet: de nieuwe moeder is in tranen, ze voelt zich schuldig en is boos omdat ze niet genoeg tijd heeft gehad om bij haar dochter Eden te zijn. Als zelfs 12 weken als kraamperiode te kort is, is 12 dagen in vergelijking niets. Rebecca lijkt niet in de conditie om vreedzaam te kunnen werken, maar aan het einde van de video concludeert ze "dit is Amerika", op een beschuldigende toon richting een systeem dat belooft maar dat uiteindelijk niet werkt.

"Dit land doet niets voor kinderen", schreef iemand, "ze geven prioriteit aan werk en verder niets.” De jonge moeder heeft massa's solidaire en behulpzame berichten ontvangen, en daarom doet ze haar best om te herstellen en haar moederleven zo goed mogelijk te leven. Nu hoopt ze dat de video ook hogerop wordt bereikt en hoopt ze dat op een dag de kwestie van het zwangerschapsverlof in haar land kan worden opgelost.

Advertisement