Ze daagt de maatstaven van schoonheid uit en scheert haar wenkbrauwen niet: "iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen zoals hij of zij is”

Janine image
door Janine

19 Juli 2022

Ze daagt de maatstaven van schoonheid uit en scheert haar wenkbrauwen niet: "iedereen heeft het recht om zich mooi te voelen zoals hij of zij is”
Advertisement

Lichaams- en gezichtsverzorging is een veel voorkomende praktijk. Sinds de oudheid zijn mannen en vrouwen attent op de "presentatie" van zichzelf in het openbaar, daarom besteedden ze veel aandacht aan hoe ze in vorm en mooi konden blijven. Een manier om dat te doen in de moderniteit is steeds meer een dagelijkse routine geworden. Wie is er eigenlijk nog nooit naar de schoonheidsspecialiste of kapper geweest om zichzelf een beetje op te knappen? Velen zullen geen nee kunnen zeggen, want tussen kapsels, knipbeurten, waxen, wenkbrauwen, nagels en nog veel meer is het gebruikelijk om naar schoonheidscentra te gaan. Er zijn uitzonderingen op dit alles en hoewel het tegenwoordig bijna een must is om zich op een bepaalde manier te laten zien, zijn er mensen die hebben besloten zich niet te laten "verleiden" door stereotypen en die ook hun lichaam en hun gezicht met rust hebben gelaten.

Precies de keuze die een Cypriotisch model maakte dat, verre van onvoorwaardelijk de clichés te accepteren die de samenleving oplegt, trots pronkt met haar doorlopende wenkbrauwen. We vertellen je wat meer over haar.

via Elle

Advertisement

Sophia Hadjipanteli is een van de bekendste modellen van tegenwoordig. Naast het trekken van de aandacht van professionals op het gebied van mode vanwege haar competentie, heeft de vrouw een bijzonderheid die haar nog meer bekendheid heeft gegeven dan ze al had. Elke maatstaf van schoonheid trotserend, besloot ze haar wenkbrauwen niet te scheren en maakte ze haar unibrow tot haar sterke punt. Je leest het goed. Sophia, die het zat was om zich aan ongeschreven regels van mode en schoonheid te houden, besloot dat ze haar wenkbrauwen nooit zou epileren, maar ze zou laten groeien zoals en hoeveel ze wilden.

Een manier voor het model om ‘genoeg’ te zeggen tegen de beperkingen die de samenleving oplegt: "Ieder van ons heeft het recht om zich mooi en comfortabel te voelen zoals hij of zij is - zegt ze in een interview - Er zijn geen goede of foute modellen, alle mensen zijn mooi en we moeten niet denken dat we alleen acceptabel zijn als we aan zeer specifieke normen voldoen. Ik wil iedereen aanmoedigen om van zichzelf te houden zoals je bent en met deze keuze van mij hoop ik meer en meer tolerantie en de acceptatie van verschillen voor anderen aan te moedigen".

Advertisement

Woorden die velen op internet hebben gedeeld, maar die anderen niet hebben geaccepteerd. Er zijn namelijk veel mensen die haar op straat zien, in de klas - naast het werken als model, wijdt ze zich aan haar culturele opleiding - of in tijdschriften, ze halen hun neus op en hebben iets te zeggen over de keuze om zich niet te epileren. Ze bekritiseren haar, lachen haar uit, maar ze geeft niet op en gaat trots haar eigen weg.

Ongetwijfeld geïnspireerd door Frida Kahlo, richtte Sophia ook een beweging op, de #UnibrowMovement, volgens welke iedereen vrij is om te leven zoals hij wil en zichzelf zonder al te veel problemen te accepteren. “Het is niet dat ik onverzorgd ben, ik heb gewoon besloten mijn wenkbrauwen niet dunner te maken - vervolgde ze - ik ben trots op mijn beharing en niemand zal me van gedachten doen veranderen". Om nog maar te zwijgen van het feit dat, niet tevreden, de vrouw, blond van geboorte, besloot haar wimpers te verven om haar ogen te omlijsten.

Absoluut een gedurfde keuze, vooral voor de tijd waarin we leven, waar jezelf laten zien bijna een must is en je er niet omheen kunt, wat van haar een model heeft gemaakt om te volgen en haar heel beroemd heeft gemaakt.

Wat vind je van haar beslissing? Zou je ooit de "moed" hebben om je lichaam te laten zoals het is of zou je moeite hebben om jezelf in het openbaar te laten zien zonder je te epileren?

Advertisement