Kind kiest ervoor om te verliezen bij een spel om zijn autistische beste vriend naar het einddoel te begeleiden

Janine image
door Janine

31 Juli 2022

Kind kiest ervoor om te verliezen bij een spel om zijn autistische beste vriend naar het einddoel te begeleiden
Advertisement

De meeste ouders met kinderen geboren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) ervaren vaak moeilijkheden wanneer het kind in nieuwe sociale situaties wordt geplaatst, zoals de eerste schooldag of een eenvoudig kinderfeestje, omdat het kind zich ongemakkelijk kan voelen. Niet alle kinderen zouden dergelijke reacties kunnen begrijpen en dit kan iets onaangenaams veroorzaken zoals het isolement van het kind omdat het verkeerd wordt begrepen. Gelukkig is autisme tegenwoordig niet langer een taboeonderwerp en beginnen steeds meer mensen de behoeften van degenen die er onder lijden het te begrijpen en te respecteren.

via Instagram/ rangel_karla

Advertisement
Instagram / rangel_karla

Instagram / rangel_karla

Dat blijkt uit een recentelijk filmpje dat viraal is gegaan waarin het verhaal te zien is van Mateo, een kind met autisme dat zich - midden in een verjaardagsfeestje - een beetje onzeker voelde bij een van de georganiseerde spelactiviteiten.

Toen de animator van het verjaardagsfeestje de kinderen vroeg om naar een blauwe muur te lopen, wist Mateo niet wat hij moest doen en voelde hij zich verward. Gelukkig was zijn beste vriend Leon er om hem bij te staan.

Advertisement
Instagram / rangel_karla

Instagram / rangel_karla

"Het is Ornella's feestje en al die kinderen zijn haar klasgenoten. Zoals je kunt zien in de video, heeft Mateo de instructies van de animatoren van het feest gedeeld en opgevolgd. Ik ga het echter niet hebben over Mateo's sociale vooruitgang", schreef zijn moeder, Karla Rangel, in een Instagram-post vergezeld van de video van het feest.

"Toen de animator vroeg om naar de blauwe muur te lopen, bevond Mateo zich temidden van alle kinderen en wist hij niet wat hij moest doen, Leon (zijn beste vriend) hield hem bij de hand om te voorkomen dat hij zou vallen, hij wachtte en toen bracht hij hem naar de finish. Leon vond het niet erg om de wedstrijd te verliezen, het interesseerde hem niet om als eerste te eindigen. Het enige waar hij zich zorgen over maakte, was dat zijn vriendje Mateo zich pijn zou kunnen doen”.

"Mateo zit al twee jaar op dezelfde school, deze kinderen hebben hem vooruit zien gaan, maar ze hebben hem ook zien huilen of een crisis zien hebben. Samen met hem hebben ze geleerd dat autisme bestaat, dat de persoon die erin vastzit  geaccepteerd, geliefd, begrepen en gewaardeerd wil worden. Deze kinderen kennen pesten of slechtheid niet, maar ze leren liefde, inclusie, acceptatie en tolerantie”, vervolgde Karla.

"Leon heeft me een geweldige levensles gegeven: we worden allemaal liefdevol geboren, haat wordt gaandeweg geleerd", concludeerde Mateo's moeder. We zouden het niet meer eens kunnen zijn.

Advertisement