Reageren met de duim omhoog is "vijandig en agressief, vooral op het werk": velen besluiten het niet te gebruiken

Janine

15 December 2022

Reageren met de duim omhoog is
Advertisement

Met de voortschrijdende technologie en het constante en toenemende gebruik van smartphones heeft ieder van ons zich een aantal gewoonten betreft symbolen op de smartphone eigen gemaakt. Daarom reageren we volledig automatisch op berichten, e-mails of sociale berichten zonder na te denken over hoe een emoji of een ander symbool kan worden geïnterpreteerd. Toch ligt het niet zo voor de hand dat iets dat wij als volkomen onschuldig beschouwen, dezelfde waarde heeft voor onze gesprekspartner.

Een thema waar veel jongeren bij stil hebben gestaan, die een soort ranglijst hebben opgesteld van de meest gebruikte “smileys” die inmiddels echter achterhaald, zo niet ronduit beledigend kunnen lijken. Laten we samen uitzoeken welke het meest problemen heeft veroorzaakt.

via New York Post

Advertisement

Pixabay - Not the actual photo

We weten allemaal, als grote internetgebruikers, wat emoji's zijn en we gebruiken ze elke dag om te reageren op de vele berichten die we ontvangen. Er zijn er die onlangs opnieuw zijn geëvalueerd en zijn gevraagd ze niet te gebruiken. De vraag werd gesteld door de zogenaamde generatie Z, dat wil zeggen jongeren geboren tussen het einde van de jaren ’90 van de vorige eeuw en het eerste decennium van de jaren 2000.

Een 24-jarige woordvoerder uitte de teleurstelling van veel van zijn leeftijdgenoten via een post die op het portal Reddit werd gepubliceerd. In het bericht vertelt de man hoe sommige symbolen misverstanden kunnen creëren - zoals bijvoorbeeld de duim omhoog - vooral als ze naar de werkplek worden gestuurd. "Collega's van mijn leeftijd doen het niet - zei de man - maar oudere collega’s wel en soms maakt het me ongemakkelijk. Het kostte me wat tijd om aan zulke antwoorden te wennen, zonder me in gebreke te voelen, beoordeeld te worden en zonder bang te zijn dat iemand boos was op mij".

Het zouden dus de "oudere" generaties zijn die veel gebruik maken van het handje met de duim naar boven gericht, zonder rekening te houden met het ongemak dat vermoedelijk inherent is aan het symbool.

Pixabay - Not the actual photo

Bedrijfsadviseur Sue Ellson, die om commentaar op de kwestie werd gevraagd, zei dat het niet helemaal verkeerd was wat jonge mensen zeggen. Het versturen van de duim zonder enige verhelderende boodschap kan leiden tot een verkeerde interpretatie. "Het lijkt bijna - zo verklaarde ze - dat oudere mensen nooit de tijd hebben om uitgebreid te reageren en het is niet duidelijk wat ze willen communiceren".

Voor velen zou de duim omhoog kunnen betekenen dat je het eens bent met wat er is gezegd, het accepteert maar het niet deelt, het zou een “ik begrijp het" vervangen, of het zou uitsluitend een bevestiging kunnen zijn met betrekking tot de ontvangst van het bericht. Kortom, dit type "smiley" is niet erg overtuigend, vooral niet als het op de werkplek wordt gebruikt.

Advertisement

Pixabay - Not the actual photo

Gebruikers die het verzoek lazen om het symbool uit de gemeenschappelijke taal te verwijderen, zeiden dat ze het gedeeltelijk eens waren omdat het het idee zou kunnen wekken van vijandige of agressieve houdingen die onnodige spanning zouden veroorzaken. Aan de andere kant zijn er mensen die vinden dat er niets mis is met het verzenden ervan, aangezien het slechts een snelle manier is om te reageren in de hectiek van de werkuren.

Wat is jouw mening: ben je het eens met het resulterende ongemak of denk je dat het heel normaal is om een duim te sturen?

Advertisement