24-jarige afgestudeerde verheugt zich op vaste baan als vuilnisophaler: "Nu kan ik een auto kopen"

Janine image
door Janine

10 December 2022

24-jarige afgestudeerde verheugt zich op vaste baan als vuilnisophaler: "Nu kan ik een auto kopen"
Advertisement

Elke burger zou vrij moeten zijn om de uit te voeren werkactiviteit te kiezen, in overeenstemming met zijn capaciteiten en voorkeuren, maar de realiteit is vaak heel anders dan deze heilige visie. Alle beroepen zijn waardig, daar bestaat geen twijfel over, maar degenen die ervoor kiezen een lange studie te volgen, stellen zich op zijn minst voor dat ze ooit op hetzelfde gebied kunnen werken. Helaas is de realiteit vaak anders: weinig kansen om hogerop te komen, oneerlijke concurrentie en hongerlonen. Kortom, we hoeven ons niet te verbazen als de nieuwe generaties de felbegeerde "vaste baan" ambiëren. De hoofdrolspeelster van dit verhaal is, hoewel ze is afgestudeerd, een van de vele jonge mensen die die droom hebben moeten opgeven.

via Open

Advertisement
Facebook / Federica Castiglia

Facebook / Federica Castiglia

Federica Castiglia is 24 jaar oud en is afgestudeerd in optiek en optometrie, maar helaas heeft de arbeidsmarkt haar inspanning om te studeren niet terugbetaald: "Ik twijfelde erg over de studierichting", zei de jonge vrouw, "Ik koos voor optiek na het volgen van een college dat me is bijgebleven, heb me aangemeld en ben afgestudeerd. Geloof me: ik heb er echt veel energie in gestoken, maar daarna was het moeilijk om een ​​baan te vinden. Alleen als stagiaire, zonder enige garantie en perspectief". De dingen veranderden nadat Federica, samen met andere jonge mensen, een selectieprocedure won om als vuilnisophaler te worden ingehuurd door Asia, het bedrijf voor het ophalen van stedelijk afval in Napels, haar stad: "In plaats daarvan ben ik nu op een zekere plek, waar rechten worden gerespecteerd en beloning in overeenstemming is met de gewerkte uren. Asia vertegenwoordigt een zekerheid voor mijn toekomst".

Sommigen halen er hun neus voor op: heeft dit meisje er na zoveel jaren studeren nu voor gekozen om vuilnisophaler te worden? Het antwoord voor Federica is heel eenvoudig: "Het is een echte en stabiele baan en laten we eerlijk zijn: het is een vaste baan die voldoende garanties biedt. En ik vind er niets vreemds aan om als afgestudeerde een baan te kiezen als vuilnisophaler”.

Advertisement
Wikimedia / Not the actual photo

Wikimedia / Not the actual photo

Voor Federica is ecologisch medewerker zijn een baan van grote waardigheid en ze benadrukt dat het mooiste gevoel is om niet langer financieel afhankelijk te zijn van haar ouders, een gepensioneerde politieagent en een huisvrouw, en dat ze zich heeft gevestigd om haar toekomst te kunnen plannen. Met een vaste baan kun je die kleine dromen realiseren die voorheen onmogelijk leken, zoals het kopen van een auto: Federica heeft er absoluut geen spijt van dat ze heeft gestudeerd, maar erkent dat ze in die zin niet is terugbetaald. Gelukkig kwam het uiteindelijk toch goed met haar.

"We beginnen met een leercontract van 1.100 euro bruto, wat het netto precies is weet ik niet", zegt Federica, die in ieder geval erg blij is: "Maar het keerpunt ligt in het feit dat ik nu een basis zal hebben om de toekomst te plannen. Om veel projecten uit te voeren. En ik voorzie dat ik mijn leven in dit bedrijf zal doorbrengen. Omdat je een vaste baan niet kunt opgeven, vooral als het moeilijk is om iets anders te vinden".

We wensen Federica en alle nieuwe aangenomen mensen veel succes!

Advertisement