Ze adopteert een hond die haar volkomen lijkt te negeren: als ze hem in het Spaans aanspreekt, verandert alles

Janine image
door Janine

03 Februari 2023

Ze adopteert een hond die haar volkomen lijkt te negeren: als ze hem in het Spaans aanspreekt, verandert alles
Advertisement

Er zijn talloze studies gedaan naar dierentaal en, vooral met betrekking tot mensentaal, proberen we nog steeds te begrijpen hoeveel en wat onze viervoeters echt kunnen begrijpen van onze woorden. Zeker, veel van de commando's die een baasje tot zijn hond richt, zijn vroeg of laat begrijpelijk voor het dier: "zit", "we gaan wandelen”, “in de mand” enzovoort. Honden kunnen daarentegen worden getraind en velen van hen slagen erin om zich bij de meest uiteenlopende gelegenheden onberispelijk te gedragen. De hoofdpersoon van dit verhaal kon echter niet begrijpen waarom haar onlangs geadopteerde hond niet leek te reageren op haar bevelen. Toen ze eenmaal ontdekte waarom, werd alles logischer!

via Facebook / Ariana Giampietro

Advertisement
Facebook / Ariana Giampietro

Facebook / Ariana Giampietro

Ariana Giampietro, een 26-jarige jonge vrouw, zei dat ze een missie te volbrengen heeft: zoveel mogelijk honden van het Pitbull-ras redden en de perceptie veranderen die veel mensen hebben van deze forse, maar tegelijkertijd erg lieve en vriendelijke dieren. De Pitbull wordt helaas gezien als een agressieve hond, maar zoals we allemaal weten is het altijd menselijk gedrag dat het dier positief of negatief beïnvloedt.

Aanvankelijk dacht Ariana dat haar geadopteerde hond Monty niet op haar bevelen zou reageren omdat hij gewoon ongehoorzaam en niet erg gedisciplineerd was. In werkelijkheid ontdekte Ariana ongeveer een week na zijn adoptie dat de hond tot een gezin behoorde dat op een boerderij woonde en constant Spaans sprak. Nadat ze had geprobeerd een Spaans equivalent te vinden voor de uitdrukkingen “zitten” en “staan”, besefte Ariana dat Monty plotseling naar haar luisterde!

Het probleem zat hem dus niet in de opvoeding die de hond kreeg, maar in de taal die zijn baasjes spraken: Monty verstond alleen commando's in het Spaans!

Advertisement
Facebook / Ariana Giampietro

Facebook / Ariana Giampietro

"Je kon zien dat hij naar me wilde luisteren, maar het was alsof hij niet wist hoe," legde Ariana uit. "Toen ik achter zijn achtergrond kwam en besefte dat het kwam omdat hij alleen Spaans kende, was ik verbaasd", concludeerde de jonge vrouw, die een vriend heeft, Andrew, die vloeiend Spaans spreekt.

Nadat ze het probleem had begrepen en een oplossing had gevonden, begon de hond meteen meer zelfvertrouwen te tonen: "We denken nu dat hij op weg is om tweetalig te worden. Het is vreemd: ik vertelde mijn vriend al zo lang dat ik Spaans wilde leren en ik heb een app gedownload om het te leren, maar ik heb het nooit gebruikt. Andrew lacht er nu om omdat het hebben van een vriend die Spaans spreekt me er nooit echt toe heeft gezet, maar het hebben van een hond die Spaans spreekt wel," concludeerde ze grappend.

Advertisement