Dit is de oudste levende hond ter wereld: hij is meer dan 30 jaar oud

Janine image
door Janine

13 Maart 2023

Dit is de oudste levende hond ter wereld: hij is meer dan 30 jaar oud
Advertisement

Zoals de meesten weten, varieert de gemiddelde levensverwachting van een hond door tal van factoren zoals grootte en ras, maar over het algemeen ligt deze tussen de 10 en 13 jaar. Er is echter een trouwe viervoeter die heeft besloten deze grens ver te overschrijden, deze te verdrievoudigen en zelfs een meer dan redelijke gezondheidstoestand te behouden. We hebben het over Bobi, een boerderijhond die in Portugal woont en die het certificaat van Guinness World Records heeft ontvangen als niet alleen de oudste levende hond ter wereld, maar ook de oudste ooit. Het schattige hondje is bijna 31 jaar oud.

via Guinness world records

Advertisement
YouTube - Guinness World Records

YouTube - Guinness World Records

De lieve Bobi is een hond van het ras Rafeiro do Alentejo: meestal heeft dit type hond een levensverwachting die varieert tussen de 12 en 14 jaar. Sinds zijn geboorte - op 11 mei 1992 - woont de hond in het plaatsje Conqueiros, op de familieboerderij. Zijn hoge leeftijd is bevestigd door foto's en door de veterinaire medische dienst van de stad Leiria, evenals SIAC, een database van huisdieren die is goedgekeurd door de lokale overheid en wordt onderhouden door de Nationale Unie van Portugese Dierenartsen.

De eigenaren zijn van mening dat zijn lange levensduur verband houdt met zijn dieet: "Hij eet dezelfde gerechten als wij, uiteraard zonder specerijen", legden ze uit. Bovendien kan hij rondlopen waar hij maar wil dankzij de ligging van zijn huis midden in de rust van de natuur. Leonel, het baasje van Bobi, was pas 8 jaar oud toen hij zijn hond geboren zag worden, dat hij omschrijft als "uniek in zijn soort". "Ik ben met hem opgegroeid en ik herinner me nog heel goed de wandelingen naar school en spelletjes met hem", aldus de man.

Advertisement

Nu is Bobi door zijn recordleeftijd niet meer zo behendig en snel als een puppy en is zijn temperament veel kalmer en rustiger dan voorheen. Hij is graag in de tuin met zijn vier kattenvriendjes en doet meestal direct na het eten een dutje in de slaapkamer. Zijn gezondheid is beslist goed voor een ultrabejaarde hond, ook al zijn er wat kwalen: "We hebben regelmatig afspraken met hem bij de dierenarts, maar testen hebben altijd aangetoond dat hij nog steeds in goede gezondheid verkeert, behalve enkele kleine zichtproblemen of gewrichtsproblemen als gevolg van de leeftijd”, zei Leonel.

Dertig jaar is voor een huisdier echt heel oud en het is buitengewoon dat een hond als Bobi nieuwe dierbare herinneringen kan blijven delen en koesteren met zijn familie: "We zijn erg blij en dankbaar voor het leven dat we na 30 jaar Bobi nog steeds in ons dagelijks leven hebben”, zei Leonel.

Wat te zeggen, we wensen Bobi nog 100 van deze dagen!

Advertisement