Ze helpt haar blinde dochter studeren en afstuderen: ze krijgt een prachtige erkenning

Janine image
door Janine

15 April 2023

Ze helpt haar blinde dochter studeren en afstuderen: ze krijgt een prachtige erkenning
Advertisement

Er is niets ter wereld dat een moeder niet voor haar kinderen zou doen: het is een onvoorwaardelijke en tijdloze liefde. De meeste moeders staan klaar om verder te gaan dan de betekenis van de woorden "moederschap" en "ouderschap" door hun kinderen altijd op de eerste plaats te zetten.

Een treffend voorbeeld van dit soort liefde is Havva Kul, moeder van de jonge Berru Merve Kul, die in Kocaeli in Turkije woont. Het meisje is blind, maar dankzij de toewijding van haar moeder kon ze haar universitaire studie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Sakarya afronden.

via BBC

Advertisement

Tijdens haar 4 jaar rechtenstudie las Havva de teksten van haar dochter hardop voor, waardoor ze haar huiswerk kon maken en de les kon volgen. De universiteit heeft daarom besloten de moeder te belonen voor haar ongeëvenaarde steun. De visuele beperking van Berru Merve vereiste een andere benadering van kennis opdoen, maar Havva gaf nooit op. Ze las niet alleen het leesmateriaal en de tests in braille of de audiobronnen, maar probeerde ook elk concept aan haar dochter uit te leggen zodat ze het volledig kon begrijpen.

Hoewel veel scholen en universiteiten zijn uitgerust met technologieën en onderwijssystemen voor blinden, kan niet iedereen het betalen en Havva is erin geslaagd om de "persoonlijke tutor" van haar dochter te worden om haar te helpen haar studie af te ronden.

Advertisement

Ondanks haar visuele beperking studeerde Berru Merve op 22-jarige leeftijd af in de rechten, een prestatie die voor haar als onmogelijk werd beschouwd. Het Sakarya University wilde dit succes vieren en nodigde zowel Berru Merve als haar moeder uit op het podium tijdens de diploma-uitreiking.

Professor Mahmut Bilen, directeur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, prees Havva voor haar inzet om haar dochter op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Professor Bilen overhandigde vervolgens het diploma aan Berru Merve voor het voltooien van haar studie. Kort daarna gaf ze een eredoctoraat aan Havva, namens de hele universiteit, die haar ongelooflijke succes erkende.

Deze vrouw is het levende voorbeeld van hoe de liefde en toewijding van moeders elk obstakel kan overwinnen, hoe moeilijk het ook is.

Advertisement