De kracht van een moeder: ze gaf haar carrière op om haar autistische zoon te helpen, maar realiseert jaren later een droom

Janine image
door Janine

12 Juni 2023

De kracht van een moeder: ze gaf haar carrière op om haar autistische zoon te helpen, maar realiseert jaren later een droom
Advertisement

Moeder zijn van een kind met speciale behoeften vereist grote inzet en toewijding, maar het betekent niet dat je je dromen moet opgeven. Integendeel, op deze momenten is het noodzakelijk om jezelf nog sterker en vastberadener te tonen, omdat de persoonlijke vervulling van een moeder een positieve invloed kan hebben op het gezinsleven en een grote stimulans kan zijn voor haar kind, waardoor hij wordt aangemoedigd hetzelfde te doen.

Zo kan hij de waarde van doorzettingsvermogen leren en hem laten groeien met het besef dat er geen grenzen zijn aan zijn mogelijkheden. De hoofdpersoon van het verhaal dat we je gaan vertellen, heeft dit heel goed begrepen.

via Independent

Advertisement

Na een moeilijke scheiding heeft een apotheker ervoor gekozen haar carrière op te geven om haar autistische zoon te ondersteunen. Tot op de dag van vandaag verkondigt ze dat "het onmogelijke niet bestaat" nadat ze haar droom heeft vervuld om af te studeren in de geneeskunde. Dr. Ros Jabar, 51 jaar, woont in Cardiff, Wales, VK en heeft altijd als apotheker gewerkt.

Tijdens haar eerste huwelijk was ze de “kostwinner” en verdiende ze ongeveer £65.000 per jaar om haar zoon Jamil, die vanwege zijn autisme niet kon praten, en dochter Yasmin te onderhouden.

Ondanks dat ze haar gezin kon onderhouden, werd Ros beoordeeld als "een slechte vrouw en een slechte echtgenote" omdat ze zich niet wilde conformeren aan de traditionele rol van een thuisblijvende moeder.

Vechtend tegen een ongelukkig huwelijk en omgaan met de uitdagingen van het autisme van haar zoon, evenals kritiek op haar werk-privé evenwicht, besloot ze het beroep van apotheker te verlaten. Later schreef ze Jamil in op een school voor personen met speciale behoeften. Haar droom om arts te worden was echter altijd levend gebleven.

Advertisement

Om de huishoudelijke uitgaven te dekken, voor haar kinderen te zorgen en hun universitaire studies te financieren, opende Ros een café genaamd Jabar's Hut. De naam van de bar is geïnspireerd door Jabba the Hutt uit Star Wars, net als haar achternaam. Het café bleek een groot succes, waardoor Ros op 35-jarige leeftijd een plaats kon bemachtigen aan de Cardiff University's Medical School.

Nu, meer dan tien jaar na het behalen van haar diploma, werkt Ros als trauma-arts en is ze een succesvol schoonheidsspecialiste geworden bij een gerenommeerde kliniek in Cardiff.

Ze vond liefde bij haar partner Saj, 60 jaar, en kreeg nog twee kinderen: de vierjarige Soren en de tweejarige Isaak. Na talloze obstakels te hebben overwonnen, zegt Ros dat "onmogelijk niet in haar vocabulaire voorkomt" omdat "er geen wet op aarde is die je ervan weerhoudt je dromen waar te maken". We kunnen het alleen maar eens zijn met haar uitspraken.

Advertisement