Een moeder waarschuwt: “laat kinderen dit voedsel niet in de zon eten"

Janine image
door Janine

08 Juni 2023

Een moeder waarschuwt: “laat kinderen dit voedsel niet in de zon eten"
Advertisement

Als je een klein kind hebt, moet je voorzichtig zijn met alles om hem heen om te voorkomen dat hij in "gevaarlijke" situaties terechtkomt. Vooral als hij een paar maanden oud is, zijn zintuigen nog niet ontwikkeld zijn en hij de wereld niet begrijpt zoals wij volwassenen, is het noodzakelijk om duizend paar ogen te hebben om hem te beschermen. Maar soms zijn zelfs deze niet genoeg en is iets kleins al genoeg om voor ongemak te bezorgen.

Precies wat er gebeurde in het verhaal dat we je gaan vertellen. In dit geval haalde een stengel bleekselderij een slechte grap met de kleine protagonist uit.

via Good Morning America

Advertisement
Reanna Bendzak/Facebook

Reanna Bendzak/Facebook

Het verhaal werd verteld door Reanna Bendzak, een vrouw uit Kamloops in British Columbia, Canada, op Facebook. Na een ongelukkige episode waarbij haar 7 maanden oude baby betrokken was, wilde deze moeder de ervaring delen om andere ouders te waarschuwen.

In een lange post zei de vrouw dat haar jonge dochter op een stuk bleekselderij aan het kauwen was om de pijn in haar tandvlees, veroorzaakt door het tandjes krijgen, te verzachten, toen er iets totaal onverwachts gebeurde. Het kleine meisje was met haar moeder en de rest van de familie in de tuin voor een barbecue: "Het was niet warm, maar wel zonnig, dus we bedekten haar van nek tot benen en ze had ook een mutsje op haar hoofd - vertelde de moeder - we wisten zeker dat ze voldoende beschermd was". Maar dat was niet zo.

Het meisje hield de selderij maximaal 5 tot 10 minuten in haar mond, maar het was lang genoeg om de voedingssappen te laten inwerken op de zonnestralen en het kleine meisje liep ernstige brandwonden rond haar mond op. De reactie, wetenschappelijk bekend als fytofotodermatitis, wordt veroorzaakt door enkele verbindingen die aanwezig zijn in planten zoals selderij, peterselie of limoen. Deze verbindingen kunnen, als ze worden ingenomen door mensen die buitenshuis zijn, een grotere gevoeligheid voor UV-stralen veroorzaken.

Advertisement
Reanna Bendzak/Facebook

Reanna Bendzak/Facebook

Dit is wat er gebeurde met het 7 maanden oude meisje, dat pas de eerste tekenen van deze brandwonden vertoonde de ochtend na blootstelling aan de zon. "We hadden haar mond schoongemaakt met servetjes - zei Reanna - maar achteraf gezien hadden we haar gezicht met water en zeep moeten wassen, dan was het misschien niet gebeurd".

Om te verifiëren of het allemaal echt door selderij werd veroorzaakt, deed de vrouw een test op haar arm en toonde aan dat het resultaat hetzelfde was. "Het is aan het genezen, maar ik moet nog even wachten tot de littekens volledig zijn verdwenen", schreef ze in haar post. “Wees, met de warmere dagen in aantocht, alsjeblieft voorzichtig met welke snacks of drankjes jij en je kinderen buiten in de open lucht consumeren".

Een vervelende ervaring die echter diende om degenen te helpen die zich niet bewust waren van deze mogelijkheid, zoals zij. Wist jij dat bepaalde voedingsmiddelen soortgelijke reacties kunnen veroorzaken?

Advertisement