Chimpansee wordt vrijgelaten uit een laboratorium en ziet voor het eerst de lucht: haar reactie is geweldig

Janine image
door Janine

15 Juli 2023

Chimpansee wordt vrijgelaten uit een laboratorium en ziet voor het eerst de lucht: haar reactie is geweldig
Advertisement

Stel je voor dat je omhoog kijkt en je ogen naar de lucht richt. Hoe wonderbaarlijk de majestueusiteit van het grenzeloze blauw ook mag lijken, het is een normaal scenario voor ons. Maar wat als het de eerste keer was dat je zoveel schoonheid zag? Hoe zou jij reageren op zo'n adembenemend uitzicht?

Het is moeilijk om zo'n idee te bedenken, omdat het te ver van onze werkelijkheid verwijderd is. Maar in plaats daarvan gebeurde het met een lieve chimpansee die, na jaren opgesloten te hebben gezeten in een kooi, het licht weer zag en ontroerd was terwijl ze naar de lucht staarde. Hier is haar ontroerende verhaal.

via People

Advertisement
Save the Chimps/Youtube/Screenshot

Save the Chimps/Youtube/Screenshot

Vanilla, de chimpansee, werd geboren in 1994 en bracht haar eerste levensjaar in gevangenschap door in een biomedisch onderzoekslaboratorium in New York. In die tijd was haar huis, samen met andere chimpansees, niet meer dan een koude kooi van krappe afmetingen, die als een volière was opgehangen.

In 1995 werd ze overgeplaatst naar California's Wildlife Waystation, een toevluchtsoord met meer dan 450 dieren in het wild, waaronder tijgers, leeuwen, beren, reptielen en 42 chimpansees. Ook hier leefde Vanilla in een kooi.

In 2019 werd de structuur echter "bankroet” verklaard, die uiteindelijk zijn deuren sloot en daarom werd ontmanteld. De chimpansee werd gelukkig opgevangen door de in Florida gevestigde organisatie Save The Chimps. Haar moment van grootste vreugde stond op het punt aan te breken, voorbestemd om haar en ons allemaal in het hart te raken.

Advertisement

In de nieuwe structuur, bestaande uit zowel een intern als een extern deel, heeft Vanilla eindelijk een veilige plek gevonden. Een plek waar ze een band heeft weten te smeden met andere dieren van haar soort. Maar in het begin was het niet gemakkelijk: het arme wezen was bang, gedesoriënteerd en ze wantrouwde alles wat haar omringde.

De leider van de groep, Dwight, wist echter haar vertrouwen te winnen en was de eerste die haar letterlijk naar buiten liet komen: toen ze eenmaal in het buitengebied verscheen, was Vanilla stomverbaasd. Zodra ze omhoog keek, zag ze, in plaats van tralies of een plafond, voor het eerst de pracht van de hemel: in de video zie je al haar verbazing en haar vreugde om weer vrij te kunnen zijn.

Nu kan de chimpansee kiezen of ze in de beschutte of buiten gebieden van de faciliteit wil spelen. Ze vond de familie die ze zo hard nodig had om gelukkige en zorgeloze dagen door te brengen. We hopen dat alle dieren net zoals zij hun geluk kunnen vinden.

 

Advertisement