Kleine visuele test: in deze afbeelding zijn er verschillende verborgen cirkels, zie je ze?

Janine image
door Janine

15 Juli 2023

Kleine visuele test: in deze afbeelding zijn er verschillende verborgen cirkels, zie je ze?
Advertisement

Vandaag willen we ons brein uitdagen met een werkelijk gecompliceerde optische illusie: we hebben geometrische vormen die het voor iedereen moeilijk maken om te zien wat de figuur werkelijk verbergt.

Deze optische illusie werd online verspreid en pas later werd de oplossing onthuld. Veel mensen gingen er ten onrechte van uit dat het een grap was en dat de figuur alleen vierkanten weergeeft. Maar dat is niet zo. Dus stellen we je de vraag: hoeveel cirkels zie je op de foto?

via Nypost

Ja, je leest het goed. Er zijn cirkels in deze afbeelding. Dit is een beroemde optische illusie uit de jaren 2000, het circuleert weer op internet en daagt ons uit om de ronde objecten te vinden die verborgen zijn tussen verschillende zwart-witte rechthoeken en rechte lijnen. "Kijk goed. Er zijn namelijk nogal wat cirkels in deze afbeelding. Eenmaal opgemerkt, lijkt de afbeelding voor altijd te veranderen", tweette Gavin Buckingham, een cognitief psycholoog.

De afbeelding zelf, waarin cirkels verschijnen tussen rechte lijnen tussen rechthoeken, staat bekend als de "Coffer Illusion" en werd in 2006 gemaakt door Anthony Norcia, een visiewetenschapper uit San Francisco. Concentreer je wat langer: heb je de cirkels kunnen zien? Maak je geen zorgen, we onthullen de oplossing hieronder.

Advertisement

Dit zeer dynamische beeld maakt deel uit van een enorme categorie illusies waarin een tweedimensionale figuur of een driedimensionaal object op twee of meer verschillende manieren kan worden waargenomen.

De oplossing van de puzzel werd getoond door een Twitter-gebruiker die de originele afbeelding bewerkte om de "truc" te benadrukken. Het enige dat je hoeft te doen, is je blik op de verticale lijnen te richten om je op de cirkels te focussen, er zijn er in totaal 16! Heb jij ze allemaal kunnen vinden?

Advertisement