Logiquiz: Weet jij welke vrachtwagen rijdt?

Janine image
door Janine

25 Juli 2023

Logiquiz: Weet jij welke vrachtwagen rijdt?
Advertisement

Van de meest populaire spellen zijn de "quizzen" beroemd, oftewel een soort test in de vorm van een raadsel waarbij de uitvoerder zich in moet spannen en al zijn "grijze massa" moet gebruiken. We moeten analyseren, redeneren, soms vergelijken en de juiste oplossing kunnen berekenen/afleiden.

In deze quiz krijg je een stimulerend raadsel voorgeschoteld dat we zouden kunnen omschrijven als een raadsel met een natuurkundige focus, maar wees niet bang, het is niet echt ingewikkeld. In feite zal een situatie worden voorgesteld die in het dagelijks leven voorkomt en waarvan we zeker al getuige zijn geweest!

via Pinterest

Vrachtwagenquiz: test je deductieve vermogen

Vrachtwagenquiz: test je deductieve vermogen

In de afbeelding die we zullen voorstellen, zijn 3 vrachtwagens afgebeeld, respectievelijk genaamd A, B, C. De transportmiddelen zijn identiek in grootte en gewicht, dus dat hoef je niet over na te denken. Laten we, om je te helpen het raadsel op te lossen, doen alsof de voertuigen allemaal veel vloeistof vervoeren, bijvoorbeeld benzine.

De vraag die moet worden beantwoord, is de volgende: welke van deze is, op basis van wat je kunt zien in de tanks van vrachtwagens, werkelijk in beweging of rijdt op de weg?

Kijk goed naar de volgende foto, vooral de inhoud van de tanks, en probeer je antwoord te geven.

Advertisement

Het uitvoeren van de test/het raadsel

Het uitvoeren van de test/het raadsel

Het mooie van veel raadsels is juist het feit dat ze echt toepasbaar zijn op onze voorkennis en dat de redenering die nodig is deels voortkomt uit logica en deels uit de eigen levenservaring.

Kleine tip: als je als beroep of passie zware voertuigen zoals vrachtwagens hebt bestuurd, heb je zeker een voordeel bij het geven van het juiste antwoord.

Maar laat je niet voor de gek houden en sluit geen opties uit, kijk naar de foto en neem de tijd om tot een redelijke conclusie te komen.

Oplossing

Oplossing

Ghislain SILLAUME/Flickr

Weet je zeker dat je het juiste antwoord in gedachten hebt? We verzekeren je dat de oplossing van dit raadsel verre van banaal is: als je wilt, neem dan nog even de tijd...

Het juiste antwoord is: alle 3. Ja, je hebt het goed begrepen, alle vrachtwagens zijn in feite in beweging en nu zullen we uitleggen waarom. Zoals eerder vermeld, is het een kwestie van natuurkunde: alle vrachtwagens hebben hun inhoud "verplaatst", sommige naar de ene kant, sommige naar de andere. Maar wat betekent dit precies? Dat hun beweging het gevolg is van een verschillende snelheid!

Vrachtwagen A heeft een negatieve acceleratie, in de praktijk is hij aan het remmen: de vloeistof verplaatst zich naar de voorkant van de tank.

Vrachtwagen B heeft geen versnelling, dat wil zeggen hij heeft een constante snelheid: hij rijdt bijvoorbeeld op een snelweg.

Vrachtwagen C heeft een positieve acceleratie, zijn snelheid neemt dus toe: de vloeistof beweegt naar het achterste deel van de tank dankzij de "duw" die de tractie van het voertuig ontvangt als gevolg van het vertrek.

Heb je het juiste antwoord weten te geven?

Source:

Image credit: Pixabay

Advertisement