Visuele test: wat zie je op de foto? Niet alles is wat het lijkt

Janine image
door Janine

26 Juli 2023

Visuele test: wat zie je op de foto? Niet alles is wat het lijkt
Advertisement

Sommige illusies bedriegen de ogen en - in zekere zin - ook de geest. Hun doel is in feite precies dat, maar wie of wat heeft er eigenlijk baat bij zo'n "truc?".

Perceptie veranderen betekent iets anders laten geloven dan wat voor de waarnemer voor de hand liggend, duidelijk lijkt, hem afleiden, hem het ene voor het andere laten geloven. Hoewel sommige spelletjes zijn gemaakt om te amuseren en te vermaken met leuke variaties van kleuren en afbeeldingen met meer specifieke effecten, hebben we het bij deze gelegenheid over een wereld apart. Niet voor het plezier, maar uit noodzaak spreken we - soms - van optische illusie. Heb je al begrepen waar we het over hebben?

via Youtube

Visuele test

Visuele test

Wikimedia

Laten we het hebben over de ongelooflijke oplossingen van de natuur! Het is verbazingwekkend hoe dit enkele werkelijk bizarre, unieke en fascinerende wezens heeft voortgebracht!

Mimicry is in feite een zeer effectief beschermingssysteem in de natuur en meer dan één soort gebruikt deze truc om zijn overlevingskansen tegen roofdieren te vergroten. Zoals kameleons die zich kunnen aanpassen aan het oppervlak waar ze zich bevinden door de kleur van hun huid te veranderen om zich te verbergen en op te gaan in de omgeving.

Maar zij zijn niet de enigen die hun toevlucht nemen tot een dergelijke techniek: de meesten van jullie zullen wel een blad gezien hebben in de afbeelding van onze visuele quiz, toch?

Advertisement

Oplossing

Maar het was helemaal geen blad, maar de vlinder Kallima Inachus! Een heel bijzonder insect, ook bekend als "de kameleon-vlinder", die leeft in Azië, met name in India, Indonesië en Maleisië.

Deze vlinder heeft een lengte van ongeveer 7 cm en zijn vleugels zijn meestal open als hij in ruststand staat, dankzij dit laatste slaagt hij erin om de buitengewone daad van nabootsing uit te voeren: het heeft een donkergroene kleurstelling, met nerven en witte vlekken die de nerven van de bladeren imiteren om in alle opzichten een blad na te bootsen.

Dankzij zijn unieke karakter is hij in staat om aan zijn roofdieren te ontsnappen, en gelukkig maar: deze zeer originele vlinder plant zich slechts twee keer per jaar voort en daarom zijn zijn exemplaren zeer zeldzaam om te zien (in alle opzichten). Slaagde je erin door naar de foto te kijken het insect te zien?

Advertisement