Opgestapelde dozen in de garage of kelder: dit is het gevaar waarmee je te maken kunt krijgen

Janine image
door Janine

20 September 2023

Opgestapelde dozen in de garage of kelder: dit is het gevaar waarmee je te maken kunt krijgen
Advertisement

De huidige samenleving heeft ons naar het consumentisme geleid, wat op zijn beurt de hoofdoorzaak is geworden van de opeenhoping van goederen en voorwerpen in onze huizen: we denken altijd dat er iets is dat de moeite waard is om te kopen, misschien om een ​​nieuw model apparaat te vervangen door een efficiënter of gewoon in een opwelling.

In feite consumeren, kopen en – vaak onvermijdelijk – bewaren we een aanzienlijke hoeveelheid spullen. Van kleding tot allerlei soorten voorwerpen. Maar niet iedereen heeft huizen die groot en ruim genoeg zijn om alles te bewaren: deze mensen nemen hun toevlucht tot het gebruik van dozen, garages en kelders. De overvolle dozen kunnen na verloop van tijd echte torenhoge stapels karton vormen. En dit kan tot een groot risico leiden.

Advertisement

Een slechte gewoonte om af te leren

Een slechte gewoonte om af te leren

DCStudio/ Freepik

"Waarom weggooien? Hij doet het nog...", "Het is een herinnering en ik wil er geen afstand van doen: ik bewaar het wel samen met alle anderen in de kelder". Komen deze woorden je bekend voor? Waarschijnlijk wel: veel mensen denken er zo over en zo zou je kunnen merken dat je, zonder het te beseffen, een grote hoeveelheid dozen in ruimtes buiten je huis hebt gepropt.

Helaas is dit een slechte gewoonte: iets bewaren is op zichzelf natuurlijk niet verkeerd, maar vaak zijn de plekken waar we dat doen donker en vochtig. Er is immers een reden waarom ze niet als “leefbaar” worden beschouwd.

Kleding, oude apparaten, boeken en schoolschriften met vele jaren achter de rug, zelfs aankopen die gedaan zijn en nooit geopend zijn, kunnen in dozen belanden, waar letterlijk schimmel ontstaat. En dit is geen probleem dat lichtvaardig moet worden opgevat, maar het grote risico dat gepaard gaat met dozen en alles opslaan in vochtige omgevingen is een ander probleem.

Advertisement

De gevolgen van het opstapelen van dozen

De gevolgen van het opstapelen van dozen

wirestock/Freepik

De lucht die je inademt in een weinig gebruikte kelder of garage is niet alleen ongezond voor de mens. Het is een natuurlijk lokmiddel voor kleine beestjes die niet kunnen wachten om zich op ons eigendom te nestelen!

Kakkerlakken, parasieten, termieten en zelfs muizen vinden in zulke plaatsen hun “natuurlijke habitat” waar ze kunnen graven en zich kunnen voortplanten. Het kan zijn dat je voor je ogen een aantal zeer onaangename verrassingen tegenkomt. De proliferatie van deze dieren, geholpen door de aanwezigheid van dozen waarvan het karton vergaan is, is zeer waarschijnlijk: het risico dat je op een dag soortgelijke wezens rechtstreeks in je huis aantreft, is allesbehalve laag... dus wat te doen?

Allereerst is het raadzaam om de betreffende kelder/garage vaak schoon te maken, maar vanwege tijds- en materiële praktische redenen (soms is er niet eens voldoende ruimte om schoon te maken) kunnen we een ander systeem aanbevelen. Zeg vaarwel tegen karton en plaats je spullen in plastic dozen! Dit zal helpen om het meeste ongedierte op afstand te houden. Bovendien kan het de perfecte gelegenheid zijn om op te ruimen, oude voorwerpen weg te gooien of misschien te proberen ze te recyclen.

Advertisement