Vlinderorchidee met gele, verschrompelde bladeren: oorzaken en remedies

door Natasja

27 September 2023

Vlinderorchidee met gele, verschrompelde bladeren: oorzaken en remedies
Advertisement

Gele, gerimpelde bladeren zijn een verschijnsel dat bij elke plant kan voorkomen. Het meest getroffen zijn natuurlijk de meest kwetsbare, zoals orchideeën. In sommige gevallen kan deze kleurverandering als normaal worden beschouwd in de levenscyclus van de plant. Als echter veel bladeren deze kleur aannemen, kan er een probleem zijn dat moet worden aangepakt, vooral als bepaalde omstandigheden zich voordoen.

Met deze kleine gids willen we je graag wat advies geven dat erg nuttig kan zijn om te begrijpen wat er aan de hand is met de plant, in dit geval de vlinderorchidee (Phalaenopsis), en hoe je daarnaar kunt handelen.

Advertisement

Orchidee met gele bladeren

Orchideeën behoren tot de mooiste en aangenaamste planten om binnenshuis te hebben, en de 'vlinder' is daar zeker geen uitzondering op. Het probleem met deze plantensoort is dat ze nogal kwetsbaar zijn en daarom speciale zorg nodig hebben.

Ten eerste willen we je eraan herinneren dat de temperatuur van de kamer waar de plant staat een fundamentele rol speelt: deze mag nooit onder de 15 °C komen. De ideale temperatuur ligt overdag tussen 18-27 °C en 's nachts tussen 15-21 °C.

Ook de verlichting moet perfect geregeld zijn: zonlicht mag de plant niet te direct en te veel uren per dag bereiken. We raden aan om het licht te filteren door gordijnen van een niet te dikke stof. Te lange blootstelling of blootstelling aan zeer intens zonlicht kan namelijk een van de gevolgen zijn van 'verbrande' en vergeelde bladeren. Maar dit alles is misschien niet genoeg om het gevreesde fenomeen hierboven te voorkomen.

Advertisement

Orchidee met gerimpelde bladeren

Orchidee met gerimpelde bladeren

Martin LaBar/Flickr

Een andere doorslaggevende factor voor het welzijn van orchideeën is zeker het water geven: "gerimpelde" en gekreukte bladeren kunnen een duidelijk teken zijn van te weinig water, maar een overmatige hoeveelheid vloeistof zou ook averechts werken omdat de bladeren geel zouden worden en uiteindelijk zouden gaan rotten.

Een andere alarmbel is de manier waarop de 'vergeling' van de orchidee zich verspreidt: als het op een bijna schematische manier van beneden naar boven gaat, zou je te maken kunnen hebben met een of andere parasiet.

Deze beestjes woekeren meestal in vochtige omgevingen waar ze zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen: schildluizen, mijten en tripsen zijn slechts enkele voorbeelden van ongedierte dat de orchidee zou kunnen aantasten door hem te verzwakken en haar visueel 'verdord' te maken. In dit geval moet het meest geschikte schimmeldodende middel worden gebruikt en moet de plant worden geïsoleerd als hij in de buurt van andere planten staat.

Houd je planten altijd in de gaten en informeer hoe je ze moet behandelen: ze hebben allemaal speciale zorg nodig, maar dat is niet hetzelfde voor iedere soort plant!

Advertisement