Wat is de beste leeftijd om te trouwen en tegelijkertijd de kans op een scheiding zo klein mogelijk te houden?

Janine image
door Janine

20 Maart 2024

Wat is de beste leeftijd om te trouwen en tegelijkertijd de kans op een scheiding zo klein mogelijk te houden?
Advertisement

Als twee mensen het goed hebben met elkaar, van elkaar houden, is het normaal dat ze hun leven samen willen doorbrengen: een eigen toekomst plannen, misschien een gezin stichten. Dus, hoewel het geenszins verplicht is, kiezen velen ervoor om te trouwen en zo hun relatie te bezegelen en deze uniek en duurzaam te maken.

Soms is liefde echter niet genoeg. Het is ongetwijfeld de basis waarop een relatie is gebaseerd, maar het is misschien niet genoeg om te trouwen: een studie onthult hoe belangrijk de leeftijdsfactor is en wat de beste jaren zijn om te trouwen.  

Advertisement

Is het beter om heel jong te trouwen?

Is het beter om heel jong te trouwen?

Freepik

Laten we eerlijk zijn: trouwen is gemakkelijk. We hebben het dan over de handeling zelf, het huwelijksaanzoek en de handtekening die nodig is om een document officieel te maken. Het organiseren van een uitbundige bruiloft, feestelijke ceremonies en vele andere voorbereidingen. Het moeilijkste deel is echter wat er gebeurt nadat je man en vrouw bent geworden: we weten dat het huwelijk een kwestie van evenwicht en compromissen is.

Daarom is de nodige volwassenheid nodig om de relatie “voor altijd” te laten duren, precies zoals men beloofd heeft. Als je verliefd bent, lijkt alles mogelijk; tijd en persoonlijke groei kunnen de relatie echter veranderen. Laten we daarom analyseren op welke leeftijd het de voorkeur verdient om te trouwen om een succesvol huwelijk te hebben, want juist bij dat laatste is er sprake van een verhoudingsgewijs andere volwassenheid.

De vroege jeugd, de adolescentie, die brandende, hartstochtelijke, uitputtende, omhullende liefde... in deze periode van het leven is elk gevoel bijzonder heftig en het is niet verwonderlijk dat veel stellen zich laten meeslepen door enthousiasme en uiteindelijk het definitieve “jawoord” zeggen. Een overhaaste keuze? Niet altijd natuurlijk, maar een studie - gegevens bij de hand - meldt dat te jong trouwen, dat wil zeggen net meerderjarig of twintiger, in feite geen succesvolle keuze is. 

Advertisement

Waarom het beter is om te wachten met trouwen

Waarom het beter is om te wachten met trouwen

Prostooleh/Freepik

Wie in deze leeftijdsgroep trouwt, heeft 50% meer kans om te scheiden. De reden is gemakkelijk voor te stellen: “brandende” gevoelens, uitbundigheid, impulsieve acties, hebben de neiging om in de loop der jaren een prijs te betalen, de prijs van onervarenheid. Als tieners is het waarschijnlijk dat we ons nog niet hebben gevestigd op de werkvloer en vooral dat we nog geen duidelijk beeld hebben van onszelf, van de persoon die we willen worden. Slechts een paar jaar zijn echter voldoende om een ​​radicaal verschil te zien.

Degenen die na hun 25e trouwen, kunnen beter omgaan met het leven als koppel en hebben onder andere een beter gedefinieerde eigen identiteit, omdat ze aanzienlijk volwassener zijn. Maar dat is nog niet alles: als je het zo stelt, lijkt het erop dat je alleen maar hoeft te wachten tot je ongeveer 25 bent om zonder zorgen te kunnen trouwen. Maar dat is niet zo.

De "perfecte" leeftijd om te trouwen

Er is ook een “leeftijdsgrens”, een periode waarboven de kans op echtscheiding toeneemt met 5% voor elk jaar dat men “overschrijdt”, oftewel de leeftijd van 32 jaar. Dus ja: te vroeg is niet goed, maar te laat is ook niet aan te raden. Deze keer is het niet het gebrek aan ervaring dat meespeelt: het is eerder het tegenovergestelde.

Na je 30e ben je bewuster, veel bewuster: je bent niet van plan te veranderen en daarom ben je minder geneigd compromissen te sluiten, en alsof dat nog niet genoeg is, heb je herinneringen aan relaties uit het verleden die slecht zijn verlopen en veranderen teleurstellingen in de liefde in desillusie. In het licht van deze gegevens lijkt de beste leeftijdscategorie om het “jawoord” te zeggen tussen de 28 en 32 jaar oud te zijn. Wat denk jij ervan?

Advertisement