Hoe rozen "oneindig" te reproduceren te beginnen met een aardappel

Janine image
door Janine

02 Augustus 2023

Hoe rozen "oneindig" te reproduceren te beginnen met een aardappel
Advertisement

Een van de meest geliefde hobby's van mensen is tuinieren: de passie voor groen, de beroemde "groene vingers”, verenigt veel mensen. Misschien omdat planten, met hun kleuren en hun kronkelige vormen, in feite wezens zijn en het daarom prettig is om voor ze te zorgen. Ze vereisen niet veel energie of geld: eenvoudige voorzorgsmaatregelen en een paar kleine attenties zijn voldoende om ze te laten gedijen.

Tot de bekendste planten met een diepe betekenis behoren zeker die van de roos, waarvan de prachtige rode bloem een ​​beetje het symbool is van liefde en passie. Maar is het mogelijk om deze prachtige plant op een eenvoudige en goedkope manier te verzorgen en zelfs op een doe-het-zelf-manier te reproduceren? Absoluut: dankzij deze kleine gids kun je altijd bloeiende rozen op je balkon hebben, allemaal door jou "gereproduceerd"!

via Trucosparalacasa

Priroda leci sve/Youtube/Screenshot

Priroda leci sve/Youtube/Screenshot

Wat je nodig hebt zijn een paar eenvoudige en goedkope ingrediënten. Allereerst is het nodig om ten minste één roos te hebben, de plant die we kunnen definiëren als het "uitgangspunt", van waaruit we alle andere zullen genereren. Het is erg belangrijk om te beginnen met een roos die in het verleden minstens één keer heeft gebloeid!

Dat gezegd hebbende, zijn de andere noodzakelijke ingrediënten een of meer aardappelen (het maakt niet uit welke soort of merk) en universele aarde. Rust jezelf ook uit met een schaar, een of meer vazen ​​en een redelijk diep glas water.

Laten we eens kijken hoe we stap voor stap verder kunnen gaan om rozen succesvol te vermeerderen: volg alle stappen en... veel plezier!

Advertisement
Royces Homestyle Cakes/Facebook

Royces Homestyle Cakes/Facebook

Eerst knip je de stekken die je in je bezit heeft: maak een zuivere schuine snede met de schaar om een ​​steel van ongeveer 20 centimeter lang te krijgen. Het vers verkregen stekje wordt dan in het glas water gedaan zodat het zichzelf kan voeden tot het klaar is om in de aardappel te worden "geplant".

Bereid vervolgens de bovengenoemde aardappel voor door precies in het midden een gat te maken met een diepte van ongeveer 2 centimeter (je zou jezelf kunnen helpen met een potlood). Nu is het tijd om het stekje in de eerder bereide aardappel te verplaatsen om het er goed in te laten "passen".

De volgende stap is het planten van de aardappelen met stekken in een voldoende grote pot en het bedekken van de aardappel met universele grond. We raden je aan om bijzondere aandacht te besteden aan water geven en het "microklimaat" van deze toekomstige planten: het water mag nooit in de grond blijven staan, die echter constant vochtig moet blijven, en de ideale temperatuur moet rond de 20 graden Celsius zijn, vermijd ten slotte altijd direct zonlicht. Binnen een paar weken zouden de stekken wortel moeten schieten in de aardappelen dankzij de eigen voeding van de aardappel.

Op dit moment hoef je alleen nog maar de gegroeide planten rechtstreeks in je tuin of in een geschikte pot over te planten! Houd er wel rekening mee dat niet alle soorten rozen geschikt zijn voor vermeerdering: vraag dit altijd aan je vertrouwde kweker.

Advertisement